
Polecamy przepis na pyszną potrawkę z duszonego kalafiora, z dodatkiem kurkumy, kolendry i gorczycy. Aromatyczna potrawa dobrze smakuje z ryżem, gotowaną soczewicą lub ziemniakami. Polecamy na lekki i pożywny lunch.
Czas przygotowania: 15 minut
+ wata, – pitta, – kapha
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości (5 szklanek pokrojonego)
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
3/4 szklanki wody
1 łyżka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Pokrój kalafiora na małe kawałki (około 0,5–1 cm) i umyj je. Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj kurkumę, sól i kalafiora. Dobrze wymieszaj. Przykryj i smaż przez około 5 minut na średnim ogniu.
Następnie dodaj resztę składników, w tym wodę. Trzymaj potrawę przez kolejne 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Podawaj z ryżem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Potrawę możesz posypać świeżą siekaną natką koperku lub pietruszki.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Rozgrzewający krem z kalafiora
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2015.