Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • dania wegańskie
  • przepisy dla wegetarian
  • kuchnia ajurwedyjska
kuchnia ajurwedyjska
Potrawka szpinakowa

Polecamy mocno aromatyczne danie na bazie szpinaku i ziemniaków. Szpinak i ziemniaki z dodatkiem rozgrzewających przypraw oraz czosnkiem to połączenie idealne na pożywną kolację w chłodne dni. Przygotujesz ją w niecałe pół godziny

łagodnie + wata, 0 pitta, – kapha (jeśli dodasz ziemniaki)

0 wata, – pitta, 0 kapha (jeśli dodasz pietruszkę)

 

Składniki:

3 średniej wielkości ziemniaki

1 duży pęk świeżego szpinaku (około 1,3 kg)

1,5 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki gorczycy

1/8 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki kurkumy

2 szklanki wody

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki zmielonej kolendry

2 łyżki soku z cytryny

1/4 posiekanej zielonej papryki (według uznania, pomiń dla pitta)

2 świeżo roztarte ząbki czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)

Przygotowanie:

Umyj szpinak i ziemniaki. Pokrój drobno ziemniaki, szpinak posiekaj. Rozgrzej olej w ciężkim rondlu lub na patelni, dodaj gorczycę i asafetydę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj kurkumę, ziemniaki i wodę. Wymieszaj. Przykryj rondel i gotuj na średnim ogniu przez 5–7 minut. Następnie dodaj szpinak i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 10–15 minut.

Podawaj gorące. Smacznego!

Uwagi: Gorzki i ściągający smak szpinaku dobrze rownoważy dosze pitta i kapha. Jeśli podajemy danie osobom pitta, wówczas chłodzące właściwości ziemniaków są równoważone przez ostry smak szpinaku, dzięki czemu te dwa warzywa stanowią doskonałe połączenie.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl