
Polecamy mocno aromatyczne danie na bazie szpinaku i ziemniaków. Szpinak i ziemniaki z dodatkiem rozgrzewających przypraw oraz czosnkiem to połączenie idealne na pożywną kolację w chłodne dni. Przygotujesz ją w niecałe pół godziny
łagodnie + wata, 0 pitta, – kapha (jeśli dodasz ziemniaki)
0 wata, – pitta, 0 kapha (jeśli dodasz pietruszkę)
Składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duży pęk świeżego szpinaku (około 1,3 kg)
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki gorczycy
1/8 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki kurkumy
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżki soku z cytryny
1/4 posiekanej zielonej papryki (według uznania, pomiń dla pitta)
2 świeżo roztarte ząbki czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)
Przygotowanie:
Umyj szpinak i ziemniaki. Pokrój drobno ziemniaki, szpinak posiekaj. Rozgrzej olej w ciężkim rondlu lub na patelni, dodaj gorczycę i asafetydę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj kurkumę, ziemniaki i wodę. Wymieszaj. Przykryj rondel i gotuj na średnim ogniu przez 5–7 minut. Następnie dodaj szpinak i pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 10–15 minut.
Podawaj gorące. Smacznego!
Uwagi: Gorzki i ściągający smak szpinaku dobrze rownoważy dosze pitta i kapha. Jeśli podajemy danie osobom pitta, wówczas chłodzące właściwości ziemniaków są równoważone przez ostry smak szpinaku, dzięki czemu te dwa warzywa stanowią doskonałe połączenie.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.