
Osoby pitta najlepiej się czują, stosując wychładzającą, nawilżającą dietę, bogatą w świeże owoce, soki warzywne oraz zboża takie jak: ryż basmati czy owies. Wychładzające zioła (mięta, koper włoski, koperek, pietruszka, nasiona kolendry) łagodzą kwasowy charakter doszy pitta. Jakie potrawy są najlepsze na lato dla doszy pitta?
Owoce dla doszy pitta: słodkie jagody acai, awokado, banany w umiarkowanych ilościach, borówki, słodkie czereśnie, kokos, daktyle, figi, słodkie winogrona, gujawa, słodka limonka, mango, melony, pomarańcze, słodkie brzoskwinie, gruszki, słodki ananas, śliwki, granaty, mandarynki, arbuz.
Warzywa dla doszy pitta: szparagi, karczochy, buraki czerwone w umiarkowanych ilościach, brokuły, brukselka, kalafior, seler, kapusta, świeża kukurydza, ogórki, zielona fasolka, karczoch jerozolimski (topinambur), jarmuż, sałata, grzyby, brukiew, surowy szpinak, dyniowate, kiełki słonecznika, słodkie ziemniaki, cukinia.
Zboża dla doszy pitta: jęczmień, ryż basmati, kasza gryczana (namaczana), kasza owsiana (namaczana), płatki owsiane, biały ryż, kiełki pszenicy.
Warzywa strączkowe dla doszy pitta: fasola adzuki, fasola mungo, czarna soczewica, ciecierzyca, świeży bób, fasolka kidney, fasola pinto, groszek łuskany, tofu.
Orzechy i nasiona dla doszy pitta: namoczone migdały, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi, nasiona słonecznika, pestki dyni.
Przekąski i dodatki: sproszkowany korzeń maca, trawa pszeniczna, spirulina, wodorosty, niebieskozielone algi, nasiona chia, masło kokosowe, jagody goji.
Przyprawy i zioła dla doszy pitta: świeża bazylia, nasiona kminku (w umiarkowanych ilościach), kardamon, świeża kolendra, cynamon, nasiona kolendry w proszku, kmin mielony, koperek świeży i suszony, nasiona kopru, sproszkowany imbir, kwiat lawendy, trawa cytrynowa, mięta świeża i suszona, pietruszka świeża i suszona, szafran, róża, tulsi, kurkuma, laska wanilii.
Oleje, które można dodać do sałatek, do przekąsek, zup i innych potraw: olej z awokado, olej kokosowy, ocet kokosowy, olej lniany, olej konopny, oliwa z oliwek.
Produkty słodzące dla doszy pitta: syrop jęczmienny, syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, mrożony koncentrat, soków owocowych, syrop klonowy.
Sprawdź ofertę produktów dla doszy pitta w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Składniki odżywcze dla aktywnych
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.