Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • kuchnia wegańska
  • dosza kapha
  • zdrowa dieta
kuchnia ajurwedyjska
Posiłki na lato dla doszy kapha

Dla doszy kapha najlepsza jest dieta lekka, niskotłuszczowa, bogata w błonnik, z dużą ilością smaku ostrego i gorzkiego. Lekkie, świeże warzywa, gotowane pełne zboża, rozmaite przyprawy (bazylia, pietruszka, natka kolendry, rukola), smaczne, niesłodkie dodatki. Jakie potrawy są wskazane dla doszy kapha? Sprawdź.

Owoce dla doszy kapha: jagody acai (niesłodzone), morele, jagody, czereśnie, kokos suszony, żurawina, suszone owoce w niewielkiej ilości, winogrona, cytryny, mango, gruszki, granaty, mandarynki.

Warzywa dla doszy kapha: karczochy, rukola, szparagi, papryka słodka, brokuły, brukselka, korzeń łopianu, kapusta, marchew, kalafior, świeża kukurydza, liście mleczu, czosnek, zielona fasolka, chrzan, jarmuż, kalarepa, sałata, surowe pory, natka gorczycy, surowa cebula, groszek zielony, rzodkiew, szpinak, dyniowate, kiełki, rzepa.

Zboża dla doszy kapha: brązowy ryż, gryka, kukurydza, proso, komosa, żyto, grzanki z chleba ze skiełkowanych ziaren, amarantu, otręby owsiane, jęczmień.

Warzywa strączkowe dla doszy kapha: fasola adzuki, fasola mungo, ciecierzyca, fasola mung cała lub łuskana, fasola pinto, czerwona soczewica, łuskana soczewica zielona i żółta, pikantne tofu, tempeh w umiarkowanych ilościach.

Orzechy i nasiona dla doszy kapha: migdały (namoczone), nasiona chia w niewielkiej ilości, siemię lniane, nasiona konopi w niewielkiej ilości, nasiona maku, nasiona babki płesznik, nasiona dyni, pestki słonecznika.

Przekąski i dodatki: kiełki chia, spirulina, pikantne kiełki, siemię lniane całe i mielone, wodorosty, niebiesko-zielone algi, surowe ziarna kakaowca.

Przyprawy i zioła dla doszy kapha: ziele angielskie, anyż, asafetyda, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, kminek, kardamon, pieprz kajeński, cynamon, goździki, sproszkowane nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kopru w umiarkowanych ilościach, surowy czosnek, świeży i suszony imbir, hibiskus, kwiat lawendy, majeranek, świeża i suszona mięta, gałka muszkatołowa, skórka pomarańczy, liście malin, świeży rozmaryn, róża, szafran, szałwia, estragon, tymianek, tulsi, kurkuma, laska wanilii.

Oleje, które można dodać do sałatek, do przekąsek, zup i innych potraw: olej kokosowy, olej lniany, olej słonecznikowy, olej z nasion winogron, olej z konopi, ocet jabłkowy.

Produkty słodzące dla doszy kapha: nektar kokosowy w umiarkowanych ilościach, świeże owoce, mrożony koncentrat soków owocowych (jabłkowego, winogronowego), stewia.

 

Sprawdź ofertę produktów dla doszy kapha w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Sport i aktywność fizyczna - dosza kapha

Joga dla doszy kapha 

Zdrowa dieta - piękny wygląd

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl