Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta bezglutenowa
  • dania wegańskie
  • przepisy dla wegetarian
  • produkty bezglutenowe
produkty bezglutenowe
Placuszki ziemniaczane bez glutenu

Polecamy znakomite placuszki z ziemniaków – złociste i chrupiące. Ciasto na bazie mąki z ciecierzycy z dodatkiem kurkumy – jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy unikają mąki pszennej. Danie nadaje się na lekki obiad albo piknik. Dla małych i dużych!

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

Składniki:

5 białych ziemniaków

1 posiekana, zielona papryczka chilli

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno pokrojonego

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka nasion kminu

1/2 łyżeczki kurkumy

1 szczypta asafetydy

1/2 łyżeczki nasion ajwanu

1/2 łyżeczki soli

1 mała garść posiekanej kolendry

 

Ciasto:

1,5 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki nasion ajwanu

1 szczypta sody oczyszczonej

3/4 szklanki wody

olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Osusz je, wystudź, obierz i ugnieć. W blenderze zmiksuj chilli i imbir w 1/2 szklanki wody do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki posyp przyprawami, nasionami, solą oraz kolendrą, polej zmiksowaną mieszanką i dobrze wymieszaj, najlepiej rękami.

Z otrzymanej masy formuj placuszki. W tym celu najpierw zrób kulkę, a następnie ją rozpłaszcz. Następnie wyrób ciasto – dodaj kurkumę i ajwan do mąki z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj wodę, energicznie mieszając, aż otrzymasz średnio gęstą pastę. Ostrożnie dodaj sodę oczyszczoną. Odstaw na 5–10 minut. W ciężkim rondlu lub na patelni do smażenia na głębokim tłuszczu rozgrzej olej do takiej temperatury, aby wrzucona doń kropelka ciasta natychmiast wypływała na wierzch.

Zanurzaj placuszki w cieście, poczekaj, aż jego nadmiar skapie, i ostrożnie wkładaj je do gorącego tłuszczu, aż pokryjesz nimi całą powierzchnię. Smaż przez około 5 minut, często odwracając, do czasu gdy każdy placuszek zarumieni się na ładny, złotobrązowy kolor.

Podawaj z czatnejem z kokosu lub mięty. Smacznego!

 

 

Mąkę z ciecierzycy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

Bogaty wybór przypraw – kmin, kurkuma, ajwan, asafetyda, kolendra – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Kotleciki curry z marchewką

Burgery wegetariańskie z fasolki

Kotleciki z zielonym groszkiem 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl