
Polecamy znakomite placuszki z ziemniaków – złociste i chrupiące. Ciasto na bazie mąki z ciecierzycy z dodatkiem kurkumy – jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy unikają mąki pszennej. Danie nadaje się na lekki obiad albo piknik. Dla małych i dużych!
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
5 białych ziemniaków
1 posiekana, zielona papryczka chilli
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno pokrojonego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szczypta asafetydy
1/2 łyżeczki nasion ajwanu
1/2 łyżeczki soli
1 mała garść posiekanej kolendry
Ciasto:
1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki nasion ajwanu
1 szczypta sody oczyszczonej
3/4 szklanki wody
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Osusz je, wystudź, obierz i ugnieć. W blenderze zmiksuj chilli i imbir w 1/2 szklanki wody do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki posyp przyprawami, nasionami, solą oraz kolendrą, polej zmiksowaną mieszanką i dobrze wymieszaj, najlepiej rękami.
Z otrzymanej masy formuj placuszki. W tym celu najpierw zrób kulkę, a następnie ją rozpłaszcz. Następnie wyrób ciasto – dodaj kurkumę i ajwan do mąki z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj wodę, energicznie mieszając, aż otrzymasz średnio gęstą pastę. Ostrożnie dodaj sodę oczyszczoną. Odstaw na 5–10 minut. W ciężkim rondlu lub na patelni do smażenia na głębokim tłuszczu rozgrzej olej do takiej temperatury, aby wrzucona doń kropelka ciasta natychmiast wypływała na wierzch.
Zanurzaj placuszki w cieście, poczekaj, aż jego nadmiar skapie, i ostrożnie wkładaj je do gorącego tłuszczu, aż pokryjesz nimi całą powierzchnię. Smaż przez około 5 minut, często odwracając, do czasu gdy każdy placuszek zarumieni się na ładny, złotobrązowy kolor.
Podawaj z czatnejem z kokosu lub mięty. Smacznego!
Mąkę z ciecierzycy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolki
Kotleciki z zielonym groszkiem
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.