
Polecamy smakowite, aromatyczne i bardzo chrupiące placuszki z mąki orkiszowej. Z dodatkiem kminu, gorczycy, ajwanu i kurkumy – mają delikatny, orientalny smak. Do tego posiekane liście kolendry. Placuszki są wegańskie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Smacznego!
Z podanych składników przygotujesz około 12 placków.
Składniki:
4 filiżanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki ziaren kminu
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki ajwanu
3/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanych liści kolendry
szczypta soli
2 filiżanki wody
olej kokosowy lub ghee do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki prócz wody i dobrze wymieszać. Wlać wodę i wyrobić całość na miękkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem. Po chwili uformować małe kulki z ciasta i rozwałkować je na okrągłe placki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
Zobacz nasiona kolendry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu