
Polecamy pyszne, pachnące i parujące placuszki w topinamburu. To dobra alternatywa dla naszych swojskich placków ziemniaczanych. Z odrobiną lubczyku, z dodatkiem majeranku, ze szczyptą suszonego koperku – są lekkie i pożywne. Jak smakuje topinambur? Sprawdź.
Z podanej ilości składników przygotujesz kilka placków.
Składniki:
2 filiżanki mąki z topinamburu lub zmielona, wysuszona, duża bulwa topinamburu
1 filiżanka mąki gryczanej
szczypta lubczyku
suszony koperek i majeranek
szczypta czarnego pieprzu
2 łyżki oleju kokosowego
opcjonalnie: 2-3 jaja przepiórcze
woda do związania ciasta – konsystencja placków ziemniaczanych
Przygotowanie:
Wszystko razem dobrze wymieszać i piec na suchej patelni. Podawać z sosem warzywnym.
Zobacz olej kokosowy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz kurkuma w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Placuszki szpinakowe - wegańskie
Chrupiące kotleciki ziemniaczane
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu