Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy wegetariańskie
  • dania bezglutenowe
kuchnia wegańska
Placek wiśniowy z kruszonką

Polecamy przepis na znakomite ciasto z wiśniami z delikatną kruszonką. Jest wegańskie i bezglutenowe, a pyszna kruszonka jest zrobiona na bazie migdałów, orzechów i imbirowych ciasteczek. W sam raz na popołudniową przekąskę przy filiżance herbaty. Spróbuj, jak smakuje.

 

Ciasto przygotujesz w 30 minut.

Z podanej ilości składników przygotujesz 1 blaszkę ciasta.

 

Składniki na masę:

45 dkg dojrzałych drylowanych wiśni lub mrożonych drylowanych wiśni (po rozmrożeniu)

1/4 szklanki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego

1/4 szklanki mąki ararutowej lub mąki ryżowej

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka lecytyny w proszku (można pominąć)

 

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki surowych migdałów lub orzechów brazylijskich

2 szklanki pokruszonych ciasteczek imbirowych

Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Aby rozmiękczyć masło kokosowe, połóż je na ciepłej powierzchni. Natłuść szklane naczynie do zapiekanie 1 łyżeczką oleju kokosowego.

Aby zrobić masę, zagotuj wiśnie, cukier, mąkę i sok cytrynowy w dużym rondlu na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, przez 5 minut lub do chwili, gdy wiśnie puszczą sok, a masa się zagęści. Zestaw z ognia. Jeśli chcesz, dodaj lecytynę. Odstaw na bok.

Aby zrobić kruszonkę, wsyp migdały, ciasteczka i sól do miksera lub blendera. Miksuj, aż do uzyskania gruboziarnistej konsystencji. Dodaj resztę oleju kokosowego i znowu przez chwilę miksuj. Odłóż na bok 1/2 szklanki kruszonki, resztę wyłóż na przygotowane naczynie do pieczenia. Wyłóż równo mieszanką dno i boki naczynia. Na nią nałóż masę wiśniową. Posyp po wierzchu odłożoną kruszonkę. Piecz przez 10 minut lub do chwili, gdy kruszonka z wierzchu się zrumieni.

 

Mąkę ryżową (znakomitą do delikatnych wypieków) oraz olej kokosowy znajdziesz w zielonysklep.com  - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Ciasto z suszonych śliwek 

Ciasto grysikowe

Muffinki z płatków owsianych 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl