
Polecamy przepis na znakomite ciasto z wiśniami z delikatną kruszonką. Jest wegańskie i bezglutenowe, a pyszna kruszonka jest zrobiona na bazie migdałów, orzechów i imbirowych ciasteczek. W sam raz na popołudniową przekąskę przy filiżance herbaty. Spróbuj, jak smakuje.
Ciasto przygotujesz w 30 minut.
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 blaszkę ciasta.
Składniki na masę:
45 dkg dojrzałych drylowanych wiśni lub mrożonych drylowanych wiśni (po rozmrożeniu)
1/4 szklanki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
1/4 szklanki mąki ararutowej lub mąki ryżowej
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka lecytyny w proszku (można pominąć)
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki surowych migdałów lub orzechów brazylijskich
2 szklanki pokruszonych ciasteczek imbirowych
Szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Aby rozmiękczyć masło kokosowe, połóż je na ciepłej powierzchni. Natłuść szklane naczynie do zapiekanie 1 łyżeczką oleju kokosowego.
Aby zrobić masę, zagotuj wiśnie, cukier, mąkę i sok cytrynowy w dużym rondlu na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, przez 5 minut lub do chwili, gdy wiśnie puszczą sok, a masa się zagęści. Zestaw z ognia. Jeśli chcesz, dodaj lecytynę. Odstaw na bok.
Aby zrobić kruszonkę, wsyp migdały, ciasteczka i sól do miksera lub blendera. Miksuj, aż do uzyskania gruboziarnistej konsystencji. Dodaj resztę oleju kokosowego i znowu przez chwilę miksuj. Odłóż na bok 1/2 szklanki kruszonki, resztę wyłóż na przygotowane naczynie do pieczenia. Wyłóż równo mieszanką dno i boki naczynia. Na nią nałóż masę wiśniową. Posyp po wierzchu odłożoną kruszonkę. Piecz przez 10 minut lub do chwili, gdy kruszonka z wierzchu się zrumieni.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.