Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • zdrowa dieta
kuchnia wegańska
Pizza dyniowa

Uwielbiasz pizzę? Lubisz smak dyni? Polecamy przepis na wegańską pizzę, która nie zawiera glutenu, jest aromatyczna, smakowita i łatwa do zrobienia. Ciasto w tej pizzy zawiera dużo białka, na wierzch możesz nałożyć, co tylko zechcesz: jarmuż, awokado, oliwki, suszone pomidory. Zatem do dzieła!

Czas przygotowania: około 85 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz pizzę dla 6-8 osób.

 

Składniki na ciasto:

1 duża, obrana dynia bez pestek, pokrojona na duże kawałki

4 łyżki wody

2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

1 szklanka mąki kukurydzianej

3/4 szklanki mąki z amarantusa lub z komosy

1/2 szklanki mąki kokosowej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sproszkowanego kminu

1 łyżka ziół prowansalskich lub mieszanki przypraw włoskich

 

Dodatki na wierzch pizzy:

1 łyżka oleju kokosowego

1 pokrojona czerwona cebula

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 średni ziemniak obrany i pokrojony na długie, cienkie słupki

1/4 pęczku pokrojonego jarmużu

2 drobno pokrojone ząbki czosnku

1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów

1/4 szklanki liści bazylii

1/4 szklanki utartego sera wegańskiego

1 obrane awokado (do dekoracji)

1/4 oliwek (do dekoracji)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Posmaruj blaszkę na pizzę olejem kokosowym.

Aby zrobić ciasto, umieść nakładkę do gotowania na parze na dużym rondlu i wlej do niego około 1 szklankę wody. Zagotuj ją. Włóż dynię do nakładki. Przykryj. Gotuj na parze około 20 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka. Odsącz. Przełóż dynię do blendera lub miksera.

Roztrzep zamiennik jajka z wodą w małej misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej mieszankę do blendera lub miksera z dynią. Dodaj olej kokosowy. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Odstaw na bok.

W dużej misie zmieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę z amarantusa, mąkę kokosową, sól i proszek do pieczenia. Dodaj kmin oraz zioła prowansalskie i wymieszaj. Wlej zmiksowaną dynię i ponownie starannie wymieszaj. Przełóż całość do przygotowanej blaszki. Piecz przez 15 minut.

Aby przygotować dodatki, rozpuść olej kokosowy na średnim ogniu w dużym, płytkim rondlu. Dodaj cebulę, sól i nasiona kopru. Smaż około 3 minuty lub do chwili, gdy cebula zmięknie. Dodaj słodkie ziemniaki i smaż przez około 5 minut do miękkości. Dodaj jarmuż i czosnek, podsmażaj przez kolejne 2 minuty.

Rozprowadź równą warstwę mieszanki z ziemniakiem na cieście. Posyp z wierzchu pomidorami i bazylią. Lekko skrop sosem czosnkowym. Piecz 10 minut.

Jeśli chcesz, udekoruj pizzę awokado i oliwkami lub innymi składnikami, jakimi lubisz.

 

 

Przeczytaj także:

Dynia na ostro

Ciasto dyniowe

Leczo wegetariańskie

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl