
Oprócz czystych trzech dosz (wata, pitta i kapha) ajurweda wyróżnia także konstytucje dwudoszowe, w których dominują dwie dosze. Opisywaliśmy już osoby wata-pitta. W tej części charakteryzujemy osoby, u których dominują dosze pitta-kapha.
Pitta-kapha
Osoby o konstytucji typu pitta-kapha prawdopodobnie najlepiej przystosowuje się do niepewności, nieregularności i nieustannych zmian charakterystycznych dla dzisiejszego świata. Wiele osób, które osiągają sukcesy życiowe, to osoby typu pitta-kapha łączące w sobie stabilność kapha ze zdolnością przystosowania się pitta.
Aktywny metabolizm pitta stanowi przeciwwagę dla solidnej budowy fizycznej kapha, dając dobre zdrowie fizyczne, natomiast ostrożność kapha doskonale temperuje gniew pitta, co sprzyja utrzymaniu równowagi umysłowej.
Choć ten typ zazwyczaj woli klimat umiarkowany, z łatwością znosi też ekstremalny upał lub chłód. Osoby takie lubią wysiłek fizyczny, w tym także seks, który przynosi im wiele korzyści.
Ciemna strona typu pitta-kapha to wynik tłustości lub wilgoci charakterystycznych zarówno dla pitta, jak i kapha.
Łatwość, z jaką osoba ta odnosi sukcesy, sprzyja arogancji i zbytniej pewności siebie pitta oraz próżnemu samozadowoleniu kapha. Emocje te mogą sprawić, że osobowość pitta-kapha całkowicie odizoluje się od rzeczywistości innej niż ta, którą pragnie widzieć.
Tłustość nasila ów efekt, ponieważ osoba o tej konstytucji może całkowicie ignorować krytykę i przyjmować jedynie pochwały, nie przejmując się niczym. Taka postawa może sprawić, iż osoba pitta-kapha osiągająca sukcesy będzie bardzo trudna we współżyciu.
Ponieważ u osób o tej dwudoszowej konstytucji dosza wata w naturalnej postaci występuje w minimalnym stopniu, potrzebują one suchości, jaką daje introspekcja lub dyscyplina duchowa, oraz konfrontacji z nieprzewidzianymi sytuacjami, co zapobiegnie nadmiernej pewności siebie.
Najlepsze smaki dla dwudoszowej konstytucji pitta-kapha to gorzki i cierpki oraz związana z nimi chęć akceptacji zmian i braku poczucia bezpieczeństwa, ponieważ oba te smaki kontrolują zarówno pitta, jak i kapha. Smaki kwaśny i słony – z ich zawiścią i hedonizmem – są podwójnie niebezpieczne dla osób o tej konstytucji, ponieważ oba zwiększają i pitta, i kapha.
Osoby tego typu powinny stosować dietę regulującą pitta od późnej wiosny do wczesnej jesieni, a dietę kontrolującą kapha od późnej jesieni do wczesnej wiosny.
Opracowanie na podstawie:
Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2013.