
Polecamy pyszne, sycące, orientalne danie z ciecierzycą, ryżem basmati oraz przyprawą garam masala. Z dodatkiem czosnku, pieczarek i prażonych migdałów jest idealną propozycją dla wszystkich trzech dosz. Aromatyczne i pożywne - spróbuj.
Składniki:
1 łyżeczka ghee
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
115 gramów pieczarek pokrojonych w ćwiartki
2/3 szklanki białego ryżu basmati
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Ciecierzyca z puszki (około 300 gramów)
1 liść laurowy
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka stołowa prażonych migdałów, pokruszonych
Przygotowanie:
Na średniej patelni na średnim ogniu rozgrzej ghee. Dodaj cebulę, przykryj i smaż przez 3 minuty, zamieszaj. Dołóż czosnek i grzyby, smaż bez przykrycia przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj garam masalę oraz ryż i wymieszaj. Dołóż ciecierzycę i liść laurowy. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 12 minut, nie podnosząc pokrywki. Jeśli trzeba, gotuj dalej, do chwili aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Posyp migdałami i podawaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.