Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • gotowanie
  • przepis ajurwedyjski
  • kurkuma
  • dla wegan
dania wegańskie, bezglutenowe
Pikle z kurkumy

Wszystkie pikle i czatneje sprawiają, że posiłek jest bardziej kolorowy, urozmaicony i smaczniejszy. W kuchni ajurwedyjskiej jednak ich główne zadanie polega na podkręcaniu i ułatwianiu trawienia. Jak smakują pikle z kurkumy? Jak je przyrządzić? Sprawdź.

 

Składniki:

1 szklanka świeżego korzenia kurkumy

3 łyżki oleju

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 szczypta asafetydy

1 łyżeczka sproszkowanej masali do pikli

2 szczypty soli

 

Przygotowanie:

Umyj i dokładnie osusz korzeń kurkumy, a następnie obierz go i drobno posiekaj. Na małej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj nasiona gorczycy oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Wystudź i polej tym kurkumę. Dodaj masalę i sól, dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Zobacz korzeń kurkumy w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Dynia na ostro

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl