Wszystkie pikle i czatneje sprawiają, że posiłek jest bardziej kolorowy, urozmaicony i smaczniejszy. W kuchni ajurwedyjskiej jednak ich główne zadanie polega na podkręcaniu i ułatwianiu trawienia. Jak smakują pikle z kurkumy? Jak je przyrządzić? Sprawdź.
Składniki:
1 szklanka świeżego korzenia kurkumy
3 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 szczypta asafetydy
1 łyżeczka sproszkowanej masali do pikli
2 szczypty soli
Przygotowanie:
Umyj i dokładnie osusz korzeń kurkumy, a następnie obierz go i drobno posiekaj. Na małej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj nasiona gorczycy oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Wystudź i polej tym kurkumę. Dodaj masalę i sól, dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Zobacz korzeń kurkumy w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: