Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy kulinarne
  • dania wegetariańskie
  • kasza jaglana
Przepisy kulinarne ajurweda
Pikantna kasza jaglana

Kasza jaglana z ziemniakami to niecodzienne połączenie, zwłaszcza jeśli dodamy do niego imbir, curry i gorczycę. Aromatyczne danie dobrze pasuje do jogurtu z koziego mleka lub pieczonych warzyw. Spróbujesz?

Czas przygotowania: z ugotowaną wcześniej kaszą 10–15 minut

+ wata, 0 pitta, – kapha

 

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 ziemniak średniej wielkości, dokładnie obrany ze skorki

2 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka świeżego pokrojonego imbiru lub ⅛ łyżeczki suszonego imbiru

1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Umyj i pokrój w kostkę ziemniaka. Rozgrzej olej na głębokiej patelni średniej wielkości, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj ziemniaki i curry. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 5–7 minut.

Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i inne składniki. Dobrze wymieszaj, zdejmij z palnika. Przystrój świeżymi, posiekanymi liśćmi kolendry.

Możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem jogurtu z koziego mleka.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl