
Kasza jaglana z ziemniakami to niecodzienne połączenie, zwłaszcza jeśli dodamy do niego imbir, curry i gorczycę. Aromatyczne danie dobrze pasuje do jogurtu z koziego mleka lub pieczonych warzyw. Spróbujesz?
Czas przygotowania: z ugotowaną wcześniej kaszą 10–15 minut
+ wata, 0 pitta, – kapha
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 ziemniak średniej wielkości, dokładnie obrany ze skorki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka świeżego pokrojonego imbiru lub ⅛ łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Umyj i pokrój w kostkę ziemniaka. Rozgrzej olej na głębokiej patelni średniej wielkości, dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj ziemniaki i curry. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 5–7 minut.
Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i inne składniki. Dobrze wymieszaj, zdejmij z palnika. Przystrój świeżymi, posiekanymi liśćmi kolendry.
Możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem jogurtu z koziego mleka.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.