
Przygotuj imbirowe pierniczki w kształcie buzi, liści lub kwiatów. Zanim włożysz je do piekarnika, przystrój każde ciasteczko rodzynkami, orzechami, paseczkami skórki pomarańczowej, płatkami róż. Użyj wyobraźni: baw się gotowaniem i smakowaniem. Dzieci również będą miały świetną zabawę, jeżeli są w pobliżu.
Składniki:
½ szklanki ghee
½ szklanki lekkiej melasy
½ szklanka syropu z brązowego ryżu
1 jajko
2 łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru
1½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
1 szklanka mąki ryżowej
1½ szklanki mąki owsianej (lub 2½ szklanki mąki razowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej
Nagrzej piekarnik do 190°. Przygotuj krem z ghee, syropu i melasy. Wbij jajko. Dodaj przyprawy i wymieszaj. W oddzielnej misce zmieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Połącz suche składniki z mokrymi. Nakładaj łyżką ciasto na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pierniczki zwiększą swoją objętość (i to znacznie). Piecz przez 12 minut, aż ciastka będą złotobrązowe na krawędziach. Ostudź na blasze, a następnie przełóż na talerz.
czas przygotowania: 1 godzina, – wata, + pitta, + kapha
Zobacz syrop datylowy, cukier jaggery w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Indyjskie słodkości
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl