
Nie wyobrażamy sobie bez niego pikantnych i ostrych potraw. Dodajemy go do zup, kotlecików warzywnych czy grillowanych dań. Pieprz – kajeński i czarny. Czym różnią się między sobą oprócz smaku? Jakie są ich właściwości?
Według ajurwedy zarówno pieprz czarny, jak i kajeński zawierają duże ilości energii słonecznej.
Pieprz czarny
Czarny pieprz to jedna z przypraw, która najskuteczniej pobudza trawienie. Usuwa toksyny z organizmu oraz oczyszcza przewód pokarmowy – wzmacnia ogień trawienny w celu zlikwidowania toksyn oraz strawienia pokarmu. Według ajurwedy zawiera duże ilości energii słonecznej.
Czarny pieprz dodany do inhalacji łagodzi niedrożność zatok, bóle głowy, a nawet ataki padaczki. Stanowi doskonałe lekarstwo na wyziębiające pokarmy, takie jak ogórek. Ponieważ ma działanie rozgrzewające, jest zalecany przy nadmiernym spożywaniu surowych pokarmów i sałatek. Z dodatkiem miodu jest bardzo skutecznym lekiem wykrztuśnym i usuwającym śluz oraz wysuszającym wydzieliny.
Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się czyraków i ropni. W dodatkiem ghee leczy powierzchowne stany zapalne, takie jak pokrzywka i róża. Stosowany w nadmiarze może mieć działanie drażniące.
Działanie pieprzu czarnego: pobudzające, wykrztuśne, wiatropędne, przeciwgorączkowe.
Wskazania: przewlekła niestrawność, toksyny w jelicie grubym, zaburzenia metaboliczne, otyłość, niedrożność zatok, gorączka, zimne kończyny.
Pieprz kajeński
Według ajurwedy pieprz kajeński nie stanowi panaceum na wszystkie dolegliwości, choć jest cennym lekiem. Działa silnie pobudzająco zarówno na układ krążenia, jak i układ trawienny. Skutecznie likwiduje odczucie chłodu wewnętrznego, ma właściwości silnie rozgrzewające. Jednak pieprz kajeński może zaostrzać stany zapalne w organizmie. Choć należy stosować go z umiarem, wzmacnia on właściwości wielu innych ziół.
Pieprz kajeński ma silne działanie hemostatyczne i można go używać w ostrych stanach chorobowych w celu powstrzymania krwotoku, mimo że długotrwałe jego stosowanie może wywołać krwawienia ze względu na właściwości rozgrzewające. Działa odżywczo w przypadku chorób serca, ale może pobudzać pitta.
Pieprz kajeński można stosować z innymi ziołami, zwłaszcza gdy chcemy uzyskać działanie pobudzające. Wyjątkowo skutecznie niszczy on toksyny w jelicie grubym. Ma właściwości podobne do czarnego pieprzu, ale jest silniejszy przy krótkotrwałym stosowaniu, a na dłuższą metę jego działanie jest słabsze.
Działanie pieprzu kajeńskiego: pobudzające, napotne, wykrztuśne, wiatropędne, oczyszczające krew, hemostatyczne.
Wskazania: niestrawność, toksyny w organizmie, słabe przyswajanie pokarmu, wzdęcia, robaki, niedrożność zatok, dreszcze, słabe krążenie.
Jeśli chcesz spróbować herbaty z dodatkiem czarnego pieprzu, sięgnij po herbatę Pukka Revitalise – cynamon, kwiat czarnego bzu, nasiona kardamonu, lukrecja, imbir, zielona herbata i czarny pieprz. Zobacz – herbata Pukka Revitalise.
Opracowanie na podstawie:
Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie. Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012.