
Soja w postaci miso oraz tempeh są lżej strawne niż tofu i mleko sojowe, a ponadto zawierają dużo białka. W tym przepisie tempeh najpierw lekko się dusi, a następnie piecze, dzięki czemu jest puszysty, lekko chrupiący i wyjątkowo smaczny. W takiej formie jest znakomitym dodatkiem do sałatek i zbożowych dań na gorąco.
Czas przygotowania: 40 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje potrawy.
Składniki:
1 opakowanie tempeh (około 250 g)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki sosu tamari
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki nieaktywnych drożdży spożywczych w płatkach
1 łyżeczka sproszkowanego kminu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Pokrój tempeh w kostkę o wielkości ponad 1 cm. Rozgrzej olej kokosowy na dużej, płytkiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Umieść tempeh na patelni. Spryskaj je sosem tamari i wodą. Posyp solą, drożdżami, kminem oraz ziołami prowansalskimi. Przykryj. Gotuj przez 10-15 minut lub do chwili, gdy cały płyn odparuje. Zamieszaj kilka razy, aby tempeh nie przywarł do patelni, uważając, żeby się nie pokruszył.
Przełóż tempeh do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) i ułóż w jednej warstwie. Piecz przez 10-15 minut lub do chwili, gdy się zrumieni.
Olej kokosowy oraz rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.