Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • dieta wegetariańska
  • tempeh
przepisy wegańskie
Pieczony tempeh – pożywne źródło białka

Soja w postaci miso oraz tempeh są lżej strawne niż tofu i mleko sojowe, a ponadto zawierają dużo białka. W tym przepisie tempeh najpierw lekko się dusi, a następnie piecze, dzięki czemu jest puszysty, lekko chrupiący i wyjątkowo smaczny. W takiej formie jest znakomitym dodatkiem do sałatek i zbożowych dań na gorąco.

Czas przygotowania: 40 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje potrawy.

 

Składniki:

1 opakowanie tempeh (około 250 g)

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki sosu tamari

2 łyżki wody

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki nieaktywnych drożdży spożywczych w płatkach

1 łyżeczka sproszkowanego kminu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Pokrój tempeh w kostkę o wielkości ponad 1 cm. Rozgrzej olej kokosowy na dużej, płytkiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Umieść tempeh na patelni. Spryskaj je sosem tamari i wodą. Posyp solą, drożdżami, kminem oraz ziołami prowansalskimi. Przykryj. Gotuj przez 10-15 minut lub do chwili, gdy cały płyn odparuje. Zamieszaj kilka razy, aby tempeh nie przywarł do patelni, uważając, żeby się nie pokruszył.

Przełóż tempeh do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) i ułóż w jednej warstwie. Piecz przez 10-15 minut lub do chwili, gdy się zrumieni.

 

Olej kokosowy oraz rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pyszny humus 

Rosół wegański

Chlebek dyniowy

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl