
Polecamy pyszne i lekkostrawne danie na bazie jęczmienia i pieczonych warzyw. Rzepa, pasternak, marchewka, szczypta indyjskiej przyprawy i trochę łuskanego jęczmienia - tworzy wyborną w smaku potrawę. Wypróbuj delikatny i orientalny smak - danie podajemy w wersji wegańskiej.
Składniki:
2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
3/4 szklanki łuskanego jęczmienia
1/4 łyżeczki soli
rzepa
2 pasternaki
2 marchewki
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta garam masali
drobno pokrojona natka pietruszki
Przygotowanie:
Zagotuj bulion (lub wodę). Dodaj jęczmień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut lub do chwili, gdy ziarno napęcznieje i będzie miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Przytnij rzepę i marchewki praz przytnij i obierz pasternaki. Posmaruj warzywa niewielką ilością oliwy, włóż je do naczynia do zapiekania i posól. Przykryj i piecz przez około 35 minut lub do chwili, gdy będą miękkie.
Wyjmij warzywa z naczynia, lekko wystudź i pokrój w kostkę. Połącz z jęczmieniem, dodaj garam masalę i udekoruj pietruszką.
Smacznego!
Polecamy także indyjską przyprawę garam masala.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: