
To niskokaloryczny pyszny deser w sam raz na jesienny dzień. Z dodatkiem cynamonu, brązowego cukru, płatków owsianych, z odrobiną ghee – spełni oczekiwania każdego wybrednego smakosza. Zawiera mało tłuszczu, więc zadowoli również tych, którzy dbają o linię. Spróbuj.
Składniki:
3 duże słodko-kwaśne jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w plastry
3/4 łyżeczki ziela angielskiego
3/4 szklanki płatków owsianych
40 dag nieprzetworzonych otrębów owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki stołowej ghee
Przygotowanie:
Wyłóż jabłka posypane zielem angielskim do formy na tartę o średnicy około 20 cm. W mikserze lub blenderze zmieszaj pozostałe składniki, aż powstanie kruszonka.
Posyp kruszonką jabłka i piecz w temperaturze 190 stopni C przez 30 minut.
Przeczytaj także:
Jabłka - owoce na dobre trawienie
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.