Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • przepisy
  • deser
  • jabłka
ajurweda, przepisy, deser, jabłka, cynamon, kardamon, figi, daktyle, rodzynki, zaparcia, trawienie, jagody acai
Pieczone jabłka

Proponujemy bardzo smaczny deser, który dodatkowo w łagodny sposób przeciwdziała zaparciom. Syrop z rodzynek, suszone figi lub inne zmielone suszone owoce są korzystnymi substancjami słodzącymi, którymi można zastąpić cukier.

W ten sam sposób możesz przygotować pieczone gruszki.

Czas przygotowania: 1 godzina

0 wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

Składniki:

4 ekologiczne jabłka

2 szklanki soku jabłkowego

1 łyżka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej lub kardamonu

1/4 łyżeczki skórki lub 1 łyżeczka soku z cytryny ekologicznej

1/2 szklanki rodzynek

1/4 szklanki nasion słonecznika

ghee lub niesolone masło

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°. Umyj jabłka i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie umieść je na blasze do pieczenia (20 × 20cm). Wymieszaj rodzynki, przyprawy oraz nasiona. Nafaszeruj mieszanką jabłka.

Wlej sok jabłkowy do formy, a na środek każdego jabłka nałóż trochę ghee lub masła (według uznania). Piecz jabłka przez 45 minut, aż zmiękną.

Warianty: Możesz w ten sam sposób przygotować pieczone gruszki. Przekrój gruszki na pół i wyjmij gniazda nasienne. Potem postępuj według przepisu.

Uwagi: To bardzo smaczny deser, który dodatkowo w łagodny sposób przeciwdziała zaparciom. Soki owocowe lub koncentraty soków owocowych, także butelkowane, na przykład jabłkowe lub wiśniowe, mogą z powodzeniem służyć jako substancje słodzące dla osób kapha. Jeśli jesteś taką właśnie doszą lub miewasz zaburzenia kapha, spróbuj pozbyć się ze swego jadłospisu wszystkich słodyczy oprócz miodu i owoców, a zobaczysz, jak lekko i orzeźwiająco się poczujesz.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl