
Proponujemy bardzo smaczny deser, który dodatkowo w łagodny sposób przeciwdziała zaparciom. Syrop z rodzynek, suszone figi lub inne zmielone suszone owoce są korzystnymi substancjami słodzącymi, którymi można zastąpić cukier.
W ten sam sposób możesz przygotować pieczone gruszki.
Czas przygotowania: 1 godzina
0 wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
4 ekologiczne jabłka
2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej lub kardamonu
1/4 łyżeczki skórki lub 1 łyżeczka soku z cytryny ekologicznej
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki nasion słonecznika
ghee lub niesolone masło
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°. Umyj jabłka i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie umieść je na blasze do pieczenia (20 × 20cm). Wymieszaj rodzynki, przyprawy oraz nasiona. Nafaszeruj mieszanką jabłka.
Wlej sok jabłkowy do formy, a na środek każdego jabłka nałóż trochę ghee lub masła (według uznania). Piecz jabłka przez 45 minut, aż zmiękną.
Warianty: Możesz w ten sam sposób przygotować pieczone gruszki. Przekrój gruszki na pół i wyjmij gniazda nasienne. Potem postępuj według przepisu.
Uwagi: To bardzo smaczny deser, który dodatkowo w łagodny sposób przeciwdziała zaparciom. Soki owocowe lub koncentraty soków owocowych, także butelkowane, na przykład jabłkowe lub wiśniowe, mogą z powodzeniem służyć jako substancje słodzące dla osób kapha. Jeśli jesteś taką właśnie doszą lub miewasz zaburzenia kapha, spróbuj pozbyć się ze swego jadłospisu wszystkich słodyczy oprócz miodu i owoców, a zobaczysz, jak lekko i orzeźwiająco się poczujesz.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.