Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • zdrowa dieta
  • przepisy ajurwedyjskie
  • buraki
kuchnia wegetariańska
Pieczone buraczki z kolendrą

Polecamy przepis na jesienne danie - pyszne buraczki z dodatkiem przypraw, ghee  i soku cytrynowego. W ten sposób przygotowane buraczki są delikatnie rozgrzewające, znakomite dla doszy wata i kapha. Buraki są bogate w kwas foliowy, pozytywnie wpływają na układ trawienny. Świetnie smakują z ryżem basmati. Spróbuj.

  

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

4 szklanki surowych buraków (5-6 buraków średniej wielkości)

2 łyżki ghee lub masła

2 łyżki soku cytrynowego (lub soku z limonki)

1 łyżka zmielonej kolendry

 

Przygotowanie:

Umyj buraki i pokrój na cieniutkie plasterki (około 0,5 cm). Nalej trochę wody na dno ciężkiego garnka średniej wielkości. Włóż do niego stalowe naczynie do gotowania na parze. Zagotuj wodę. Włóż pokrojone buraki do garnka i gotuj na parze, aż zmiękną (ok. 20-25 minut). Odlej wodę.

Na małej patelni roztop ghee lub masło. Włóż ugotowane buraki do miski i polej ghee lub masłem, dodaj też soku cytrynowego. Następnie posyp zmieloną kolendrą i dobrze wymieszaj.

Buraczki przygotowane w ten sposób będą smakowały każdemu. Są znakomite dla doszy wata i kapha, ponieważ są rozgrzewające. Kolendra użyta w tym przepisie schładza buraki i dlatego mogą je spożywać również osoby pitta.

Danie możesz podać z dodatkiem brązowego ryżu lub komosy ryżowej.

 

Polecamy brązowy ryż basmati East End i komosę ryżową Organic Wellness - sprawdź w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Kremowy twarożek z dodatkami

Placuszki z cebuli po indyjsku 

Bułeczki bezglutenowe 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl