
Polecamy przepis na jesienne danie - pyszne buraczki z dodatkiem przypraw, ghee i soku cytrynowego. W ten sposób przygotowane buraczki są delikatnie rozgrzewające, znakomite dla doszy wata i kapha. Buraki są bogate w kwas foliowy, pozytywnie wpływają na układ trawienny. Świetnie smakują z ryżem basmati. Spróbuj.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
4 szklanki surowych buraków (5-6 buraków średniej wielkości)
2 łyżki ghee lub masła
2 łyżki soku cytrynowego (lub soku z limonki)
1 łyżka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Umyj buraki i pokrój na cieniutkie plasterki (około 0,5 cm). Nalej trochę wody na dno ciężkiego garnka średniej wielkości. Włóż do niego stalowe naczynie do gotowania na parze. Zagotuj wodę. Włóż pokrojone buraki do garnka i gotuj na parze, aż zmiękną (ok. 20-25 minut). Odlej wodę.
Na małej patelni roztop ghee lub masło. Włóż ugotowane buraki do miski i polej ghee lub masłem, dodaj też soku cytrynowego. Następnie posyp zmieloną kolendrą i dobrze wymieszaj.
Buraczki przygotowane w ten sposób będą smakowały każdemu. Są znakomite dla doszy wata i kapha, ponieważ są rozgrzewające. Kolendra użyta w tym przepisie schładza buraki i dlatego mogą je spożywać również osoby pitta.
Danie możesz podać z dodatkiem brązowego ryżu lub komosy ryżowej.
Polecamy brązowy ryż basmati East End i komosę ryżową Organic Wellness - sprawdź w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Placuszki z cebuli po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.