
Proponujemy smaczną, aromatyczną i pożywną potrawę z bakłażanów. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego koperku. Pieczone bakłażany można podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem brązowego ryżu.
Bakłażan cechuje lekkość i oleistość. Sposób, w jaki wpływa na dosze, zależy od tego, jak go przygotujemy. Jeśli podgrzejemy go z przyprawami na niewielkiej ilości oleju, będzie dobrze tolerowany przez osoby typu wata. Gdy zastosujemy minimalną ilość oleju i sporą ilość przypraw, będzie działał korzystnie na osoby o doszy kapha.
Czas przygotowania: 25–30 minut
bardzo łagodnie + wata, – pitta, 0 kapha
Składniki:
1 pęczek świeżego koperku
1 bakłażan średniej wielkości
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka wody
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka curry
2 łyżki miodu lub słodu jęczmiennego
2 łyżki soku cytrynowego
1/4 pokrojonej zielonej papryki (według uznania)
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Umyj koperek i drobno posiekaj. Umyj i obierz bakłażan ze skórki, pokrój go w dwuipółcentymetrową kostkę. Rozgrzej olej na patelni średniej wielkości. Dodaj kurkumę, bakłażan, koperek i wodę. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Dodaj resztę składników i gotuj przez następne 5 minut. Smacznego!
Uwagi: W kręgach ajurwedyjskich panuje różnica zdań co do tego, jak działa bakłażan na osoby pitta. Kluczową sprawą jest to, jak przygotujemy bakłażana. Podany z chłodzącym koperkiem, bakłażan będzie miał działanie równoważące. Usmażony lub podany w sosie pomidorowym, na przykład bakłażan z parmezanem, będzie rozgrzewający i podrażniający pitta. Lekkość i niewielka cierpkość bakłażana jest korzystna dla kapha, jeśli przyrządzamy go z minimalna ilością oleju.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.