Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • awokado
kuchnia wegańska
Pasta z awokado

Polecamy pyszną, gęstą pastę z awokado, która może być doskonałą przystawką do rozmaitych potraw. Kremowa konsystencja, bogactwo aromatycznych przypraw i piękny zielony kolor –  to znakomity dodatek do pieczywa, sałatek, duszonych warzyw lub wege burgerów. Gotowa w 5 minut.

Warto pamiętać, że owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów – zawiera między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, K, kwas foliowy i pantotenowy, a także wapń, fosfor i potas. Ze względu na zawartość nienasyconych tłuszczów, łatwo przyswajalnych przez organizm, jest doskonałym substytutem masła.

Oprócz swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości awokado jest po prostu pysznym składnikiem potraw w wielu kuchniach świata. Słynny meksykański sos guacamole przyrządzany na bazie awokado podaje się w Meksyku do niemal każdej przystawki. Meksykanie upodobali sobie guacamole zwłaszcza jako dodatek do tortilli.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 1 szklankę sosu.

Składniki:

2 duże awokado

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z 1/2 limonki

1,5 łyżeczki soli

1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka sproszkowanego kminu

1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można pominąć, jeśli nie chcesz, by było zbyt ostre)

1 łyżeczka ziaren brązowej gorczycy (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki nasion kminku (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć awokado w średniej misce aż do uzyskania kremowej konsystencji. Mieszając, dodaj wszystkie pozostałe składniki.

 

Przyprawy – cynamon, kardamon, pieprz kajeńskim, gorczycę, kolendrę i kmin -  znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Sos z pietruszki 

Pyszny humus

Zdrowe przekąski wegańskie

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl