
Polecamy pyszną, gęstą pastę z awokado, która może być doskonałą przystawką do rozmaitych potraw. Kremowa konsystencja, bogactwo aromatycznych przypraw i piękny zielony kolor – to znakomity dodatek do pieczywa, sałatek, duszonych warzyw lub wege burgerów. Gotowa w 5 minut.
Warto pamiętać, że owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów – zawiera między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, K, kwas foliowy i pantotenowy, a także wapń, fosfor i potas. Ze względu na zawartość nienasyconych tłuszczów, łatwo przyswajalnych przez organizm, jest doskonałym substytutem masła.
Oprócz swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości awokado jest po prostu pysznym składnikiem potraw w wielu kuchniach świata. Słynny meksykański sos guacamole przyrządzany na bazie awokado podaje się w Meksyku do niemal każdej przystawki. Meksykanie upodobali sobie guacamole zwłaszcza jako dodatek do tortilli.
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 szklankę sosu.
Składniki:
2 duże awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 limonki
1,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka sproszkowanego kminu
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można pominąć, jeśli nie chcesz, by było zbyt ostre)
1 łyżeczka ziaren brązowej gorczycy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki nasion kminku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć awokado w średniej misce aż do uzyskania kremowej konsystencji. Mieszając, dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.