
Pakora to chrupiąca przekąska rodem z Indii, to kawałki warzyw w cieście z ciecierzycy, smażone na głębokim oleju. Tradycyjne podawana jest jako przystawka przed daniem głównym lub przekąska. Sprawdź, jak smakuje. Wprowadź do swojej kuchni nutę orientu.
Składniki:
1 duża cebula
1¼ szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka nasion ajwanu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 szczypta asafetydy
2–3 łyżki wody
2 szczypty sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
olej do głębokiego smażenia
Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, mąkę i sól. Połową tej mieszanki posyp pokrojoną cebulę. Wymieszaj starannie, najlepiej rękoma, aby dokładnie obtoczyć cebulę w mące. Dosyp resztę mąki i ponownie starannie wymieszaj. Teraz dolewaj wodę, kropla po kropli, tak by cebula pokryła się gęstą, lepką pastą. Dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do takiej temperatury, aby wrzucona doń szczypta pakory natychmiast wypływała na wierzch, ale uważaj, aby nie zaczął dymić. Wrzucaj ostrożnie na olej pojedyncze kawałki do czasu, gdy cała jego powierzchnia zostanie pokryta. Mieszaj i obracaj pakorę przez 4−5 minut aż do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. Odsącz i podawaj ciepłą.
Surowa cebula jest ostra, rozgrzewająca i ciężkostrawna. Osoby o doszy kapha mogą dodać trochę pieprzu kajeńskiego, aby potrawa działała na nie łagodząco, powinny jednak jeść ją tylko od czasu do czasu.
Działanie lecznicze: Gotowana cebula bardzo skutecznie reguluje zaburzenia o charakterze wata.
Duży wybór przypraw znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Zupa oczyszczająca z toksyn
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl