Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepis
  • przekąska
  • z Indii
  • pakora
pakora, danie, kuchnia indyjska,
Pakora z cebuli – smaczna i oryginalna przekąska

Pakora to chrupiąca przekąska rodem z Indii, to kawałki warzyw w cieście z ciecierzycy, smażone na głębokim oleju. Tradycyjne podawana jest jako przystawka przed daniem głównym lub przekąska. Sprawdź, jak smakuje. Wprowadź do swojej kuchni nutę orientu.

 

 

Składniki:

1 duża cebula

1¼ szklanki mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka nasion ajwanu

½ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 szczypta asafetydy

2–3 łyżki wody

2 szczypty sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

olej do głębokiego smażenia

Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, mąkę i sól. Połową tej mieszanki posyp pokrojoną cebulę. Wymieszaj starannie, najlepiej rękoma, aby dokładnie obtoczyć cebulę w mące. Dosyp resztę mąki i ponownie starannie wymieszaj. Teraz dolewaj wodę, kropla po kropli, tak by cebula pokryła się gęstą, lepką pastą. Dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do takiej temperatury, aby wrzucona doń szczypta pakory natychmiast wypływała na wierzch, ale uważaj, aby nie zaczął dymić. Wrzucaj ostrożnie na olej pojedyncze kawałki do czasu, gdy cała jego powierzchnia zostanie pokryta. Mieszaj i obracaj pakorę przez 4−5 minut aż do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. Odsącz i podawaj ciepłą.

Surowa cebula jest ostra, rozgrzewająca i ciężkostrawna. Osoby o doszy kapha mogą dodać trochę pieprzu kajeńskiego, aby potrawa działała na nie łagodząco, powinny jednak jeść ją tylko od czasu do czasu.

Działanie lecznicze: Gotowana cebula bardzo skutecznie reguluje zaburzenia o charakterze wata.

Duży wybór przypraw znajdziesz w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Zupa oczyszczająca z toksyn

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl