
Polecamy przepis na niebiańsko pyszne pączki wegańskie z dodatkiem mleka migdałowego. Aby mieć pewność, że pączki będą miękkie i wilgotne, do ich przygotowania użyj mleka sojowego w proszku. Delikatne, kuszące, posypane cynamonem - wypróbuj!
Z podanej ilości składników przygotujesz 14-16 pączków.
Składniki:
1/4 szklanki mąki owsianej
3 łyżki mleka sojowego w proszku
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z migdałów
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki puree z batatów
1 łyżka mleka migdałowego
1 łyżeczka oleju krokoszowego lub innego neutralnego oleju
1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia
1/4 szklanki skrobi z maranty trzcinowej lub innej skrobi
Przygotowanie:
W dużej misce dobrze wymieszaj trzepaczką mąką owsianą, skrobię, mleko sojowe w proszku, mąkę ryżową, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce dobrze wymieszaj puree z batatów, mleko, olej i zmielone siemię lniane. Odstaw na 2 minuty.
Przełóż mokrą masę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Zagniataj przez 1-2 minuty, aż powstanie miękkie ciasto o gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt sztywne, dodaj kilka kropli mleka migdałowego. Odstaw gotowe ciasto na 5 minut.
Podziel ciasto na 16-20 równych części i uformuj z nich gładkie kulki.
Wlej na głęboką patelnię 4-centrymetrową warstwę oleju i rozgrzej go na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie dość gorący, smaż pączki z obu stron (w partiach), aż będą brązowe (około 4-6 minut). Usmażone pączki układaj na wyłożonym ręcznikiem papierowym talerzu.
Możesz posypać pączki cynamonem. Smacznego!
Zobacz produkty wegańskie oraz zdrową żywność na zielonysklep.com.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Purana, Wrocław 2017.