
Czy wiesz, że mango jest naturalnym afrodyzjakiem? Dostarcza energii i witalności, świetnie działa na układ pokarmowy, a ponadto jest wskazany w przypadku odwodnienia. Skórka z mango może być używana jako przyprawa. Po prostu spróbuj - mango!
Zielone mango (niedojrzałe)
Zielonego mango używa się do przyrządzania specjalnych indyjskich potraw – czatnejów i pikli. Przygotowane w ten sposób mango nie zaburza dosz. Polepsza trawienie i poprawia smak jedzenia.
Nie jedz niedojrzałego mango w dużych ilościach, bo wywołuje to wysypkę, nudności, biegunkę i niestrawność lub zgagę.
Ugotuj utarte zielone mango z 4 częściami wody przez 3−5 minut. Dodaj nierafinowany cukier trzcinowy lub inny organiczny cukier do smaku i 1 łyżeczkę soku z limonki. Odcedź. To wspaniały napój nazywany w Indiach pahne, który odżywia osoczei jest bardzo wskazany dla osób odwodnionych.
Skórkę z zielonego mango można wysuszyć na słońcu i używać w taki sam sposób jak liści curry, na przykład do zup z soczewicy. Jest to świetna przyprawa, która ułatwia ona trawienie soczewicy. Skórki wystarczy na rok.
W razie pieczenia oczu przed snem nałóż na powieki papkę z utartego zielonego mango.
Żółte mango (dojrzałe)
W umiarkowanych ilościach mango żółte równoważy trzy dosze. Dodaje energii i jest afrodyzjakiem. Diabetycy powinni skonsultować się ze swoim lekarzem, zanim zjedzą dojrzałe mango.
Jeśli zjemy 1 dojrzałe mango dziennie oraz mniej więcej godzinę później wypijemy 1 szklankę ciepłego mleka z 1 łyżeczką ghee, będziemy mieć więcej energii i witalności.
Mango jest wskazane dla kobiet ciężarnych, ponadto wzmaga laktację.
Będziemy pełni energii, radośni i zadowoleni, jeśli codziennie zjemy ćapati, a do tego wypijemy 1 szklankę soku z mango.
Na pasożyty w jelitach pomaga 1 łyżeczka prażonych i zmielonych pestek mango z 1 łyżeczką miodu. Stosuj 2−3 razy dziennie.
Biegunkę wyleczy 1 łyżeczka prażonych i zmielonych pestek mango zmieszanych z małą szklanką jogurtu, stosowana 2 razy dziennie, w ciągu dnia.
Jeśli wypijemy 1 szklankę soku ze świeżego, dojrzałego mango, a następnie po mniej więcej godzinie 1/2 szklanki mleka z dodatkiem szczypty kardamonu, szczypty gałki muszkatołowej i 1 łyżeczki ghee, będziemy mieć więcej energii, witalności, a ponadto napój ten podziała jak afrodyzjak.
Opisana metoda leczy zarówno zaparcia, jak i biegunkę, jest też wskazana dla pacjentów z nadciśnieniem lub chorobami serca.
Zobacz krem orzechowy z dodatkiem herbaty Matcha Nutura w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Owoce - co warto o nich wiedzieć?
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu