
Czy na przekąskę lepiej wybrać owoc czy warzywo? Dlaczego nie powinno się łączyć owoców z innymi produktami? Jakie owoce są najlepsze dla doszy wata, pitta i kapha? Dlaczego warto sięgać po nasze krajowe owoce? Jakich owoców lepiej unikać? Chcesz poznać odpowiedź? Przeczytaj.
Często w naszej diecie owoce królują nad warzywami, a powinno dziać się zdecydowanie odwrotnie. Owoce to grupa wspomagająca, wspierająca, a nie bazowa. Owoce są potrzebne i wartościowe, z tym nie polemizujemy, ale zawierają dużo cukru, zatem nie powinny stanowić podstawy diety.
Kolejny błąd to dodawanie owoców do różnych posiłków i łączenie ich ze zbożami, warzywami czy, co gorsze, z nabiałem, podczas gdy owoce powinny być spożywane osobno w postaci przekąski, a szczególnie surowe. Ma to związek z silną fermentacją w procesie ich trawienia – nic, co zostanie zjedzone z surowym owocem, nie strawi się prawidłowo.
Do łączenia również z innymi owocami nie nadają się w szczególności gruszki, jabłka, brzoskwinie i śliwki, melony, papaje i mango z upraw rejonów tropikalnych (a już zwłaszcza z jogurtem!) – według ajurwedy jest to wynik ich specyficznych właściwości.
Owoców do wyboru mamy całą masę, radzimy jednak przy ich kupnie kierować się przede wszystkim naturalnym rejonem występowania. Wśród naszych polskich drzew owocowych najlepsze gatunki to: jabłoń, grusza, czereśnia, brzoskwinia, morwa, morela, śliwa czy wiśnia. Z tych tropikalnych raz na jakiś czas warto sięgnąć po owoce figowca, palmy daktylowej, palmy kokosowej, migdałowca czy pomarańczy.
Krzewy owocowe też dają wiele bardzo cennych owoców, takich jak: aronie, agrest, borówki, żurawiny, jeżyny, jagody, porzeczki i pigwa – to one powinny najczęściej gościć na talerzach młodszych dzieci. Bardzo mało alergizują i zawierają masę cennych składników odżywczych.
Niestety owoce, które podajemy najczęściej dziecku, to truskawka, malina i banan, a ich właśnie najmniej powinno znaleźć się w diecie.
Dzieciom z przewagą doszy wata poleca się owoce słodkie i budujące oraz kwaśne podnoszące apetyt, takie jak: daktyle, figi, suszona śliwka, winogrona, cytryna, jagoda, pomarańcza, morela, brzoskwinia, orzech kokosowy, awokado, wiśnia, kiwi, limonka. Niedobre będą: surowe jabłko, szczególnie kwaśne, gruszka, melon, arbuz, żurawina, gdyż bardzo wychładzają. Dzieciom wata nie podaje się też owoców mrożonych.
Dzieciom z dominującą energią pitta poleca się słodkie jabłka, daktyle, winogrona, melon, gruszkę, śliwkę, figę, arbuza, słodką pomarańczę, mandarynkę, jagodę, słodką morelę, a także aronię.
Dzieciom z dominującą doszą kapha można podawać wszystkie kwaśne owoce: cytrusy, kwaśne jabłka, gruszki, morele, śliwki, wiśnie, agrest oraz aronię.
Zobacz nasiona granatu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz owoc tamaryndowca w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Lecznicze owoce - malina i wiśnia
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu