
W lecie chętniej sięgamy po owoce. Warto wiedzieć, jak owoce wpływają na poszczególne dosze. Czy sok z granatów wskazany jest dla osób wata? Czy osoby pitta powinny sięgać po banany? Jakie owoce są najlepsze na osób kapha?
Dla osób o konstytucji wata wskazana jest większość owoców, z wyjątkiem tych, które w smaku są z natury cierpkie, takie jak żurawina i granaty, lub mają działanie wysuszające, na przykład jabłka. Można jednak stosować sos żurawinowy i syrop z granatu oraz duszone i pieczone jabłka lub mus jabłkowy. Dobry jest także słodki sok z granatów.
Wszystkie owoce suszone, nawet słodkie, takie jak figi lub rodzynki, są nieodpowiednie dla wata, chyba że zostaną namoczone w wodzie, przez co znowu staną się soczyste, lub – co jeszcze lepsze – uduszone, co je rozgrzewa.
Osoby wata powinny unikać niedojrzałych owoców, w szczególności bananów, które w tej postaci są cierpkie. Dojrzałe banany są jednak wskazane, ponieważ używane z rozwagą pomagają w leczeniu zarówno biegunki, jak i zaparcia oraz działają łagodząco na jelita. Szczególnie dobre są mango i morele. Nadmiar melonów może zaburzyć zarówno wata, jak i pitta, ale da się temu zapobiec, posypując melon koprem włoskim, goździkami, czarnym lub czerwonym pieprzem.
Owoce wskazane dla wata to między innymi: morele, awokado, banany, jagody, czereśnie, kokos, daktyle, figi, grejpfruty, winogrona, cytryny, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki.
Osoby typu pitta powinny jeść słodkie owoce, a unikać kwaśnych. Nie należy jeść żadnych z owoców, jeśli ma on kwaśny smak. Dotyczy to w szczególności jabłek, czereśni, winogron, pomarańczy, ananasów i granatów. Papaja jest na ogół zbyt rozgrzewająca dla konstytucji pitta. Banany, choć słodkie i skuteczne w leczeniu wrzodów, mają kwaśny skutek po strawieniu, dlatego nie należy ich jadać zbyt często.
Szczególnie wskazane dla osób typu pitta są figi i winogrona, ponieważ są słodkie i działają przeczyszczające. Cytryny i limonki, choć kwaśne, łagodzą pitta, jeśli stosuje się je w niewielkich ilościach, w nadmiarze jednak ją nasilają (w szczególności cytryny).
Owoce wskazane dla pitta to: jabłka, morele, awokado, czereśnie, kokos, suszone owoce, figi, winogrona, cytryny, mango, morele, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki i granaty.
Osoby typu kapha powinny unikać zarówno bardzo słodkich, jak i bardzo kwaśnych owoców oraz wszystkich owoców soczystych. Dobre są dla nich owoce suszone, takie jak śliwki. Najlepsze owoce dla kapha to jabłka, morele, żurawina, mango, brzoskwinie, gruszki i granaty.
Opracowanie na podstawie:
Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert Svoboda. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2013.