Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda Kraków
  • zdrowa dieta
  • medycyna naturalna
  • książki o ajurwedzie
dieta ajurwedyjska
Ostry, gorzki, cierpki – działanie smaków

Ostry, gorzki, cierpki – to kolejne trzy smaki, których działanie opisujemy w tym artykule. Jaki wpływ mają te smaki na organizm człowieka? Kiedy są wskazane, a kiedy warto ograniczyć ich spożycie?

Smak ostry

Produkty o ostrym smaku oczyszczają jamę ustną, podsycają ogień trawienny, oraz wyostrzają narządy zmysłów. Ostry smak leczy choroby jelit, otyłość i pozwala pozbyć się nadmiaru płynów w ciele. Produkty przemiany materii pokarmów o tym smaku to głównie pot i tłuste wydzieliny.

Smak ten niszczy robaki, ułatwia prawidłowe krążenie krwi i łagodzi element kapha. Nadmierna ilość ostrego smaku osłabia męskość. Ze względu na swoją siłę powoduje on zmęczenie, ospałość, zasłabnięcia, wywołuje zawroty głowy. Powoduje pieczenie w gardle. Działa osłabiająco i zwiększa pragnienie.

Ostre jedzenie jest lekkie, silne, suche i rozgrzewające. Do tej kategorii należą zioła pikantne i aromatyczne. Są to: arcydzięgiel, pieprz Cayenne, imbir, bazylia, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz, kamfora, kardamon, chrzan, gorczyca, kminek, eukaliptus, czosnek, cynamon, goździki, kolendra, cebula, mięta pieprzowa oraz rozmaryn.

 

Smak gorzki

Gorzkie substancje działają odtruwająco, zwiększają napięcie skóry i mięśni, pobudzają ogień trawienny i wspomagają oczyszczenie z toksyn. Spalają nagromadzony tłuszcz. Gorzki smak ma naturę silną, chłodną, suchą i lekką.

Nadmiar pokarmów gorzkich powoduje niszczenie wszystkich tkanek i elementów w ciele. Sprawia, że skóra staje się szorstka, osłabia, wywołuje wyczerpanie, zmęczenie, zawroty głowy, suchość w ustach oraz inne choroby wata.

Zioła, które należą do tej kategorii, to ziele angielskie, mlecz, gorzknik, rabarbar, krwawnik i szczaw kędzierzawy.

 

Smak cierpki

Ten smak działa uspokajająco, powstrzymuje biegunkę i pomaga w leczeniu bólu stawów i otwartych ran. Ma działanie wysuszające, ujędrniające i ściągające. Cierpkie produkty łagodzą element kapha i pitta, pobudzają krzepnięcie krwi, zwłaszcza w przypadku otwartych ran.

Nadmiar cierpkich pokarmów wysusza jamę ustną, wywołuje ból w klatce piersiowej w okolicy serca, wywołuje zatwardzenie, blokuje przepływ krwi i powoduje ciemnienie skóry. Zmniejsza witalność oraz zatrzymanie gazów i moczu. Cierpkie pokarmy mogą też wywołać wycieńczenie, zwiększają pragnienie i wywołują sztywność mięśni.

Nadmiar pokarmów cierpkich wywołuje choroby typu wata, takie jak paraliż, skurcze i konwulsje. Zioła, które należą do tej kategorii, to: lotos, dziewanna, babka lancetowata, granat, malina, mącznica lekarska, biała lilia wodna oraz kora dębu białego.

 

 

Przeczytaj także:

Smak roślin

Jak smakują zioła

Wpływ smaków na nasze zdrowie 

 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjski masaż leczniczy. S. V. Govindan. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl