
Ostry, gorzki, cierpki – to kolejne trzy smaki, których działanie opisujemy w tym artykule. Jaki wpływ mają te smaki na organizm człowieka? Kiedy są wskazane, a kiedy warto ograniczyć ich spożycie?
Smak ostry
Produkty o ostrym smaku oczyszczają jamę ustną, podsycają ogień trawienny, oraz wyostrzają narządy zmysłów. Ostry smak leczy choroby jelit, otyłość i pozwala pozbyć się nadmiaru płynów w ciele. Produkty przemiany materii pokarmów o tym smaku to głównie pot i tłuste wydzieliny.
Smak ten niszczy robaki, ułatwia prawidłowe krążenie krwi i łagodzi element kapha. Nadmierna ilość ostrego smaku osłabia męskość. Ze względu na swoją siłę powoduje on zmęczenie, ospałość, zasłabnięcia, wywołuje zawroty głowy. Powoduje pieczenie w gardle. Działa osłabiająco i zwiększa pragnienie.
Ostre jedzenie jest lekkie, silne, suche i rozgrzewające. Do tej kategorii należą zioła pikantne i aromatyczne. Są to: arcydzięgiel, pieprz Cayenne, imbir, bazylia, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz, kamfora, kardamon, chrzan, gorczyca, kminek, eukaliptus, czosnek, cynamon, goździki, kolendra, cebula, mięta pieprzowa oraz rozmaryn.
Smak gorzki
Gorzkie substancje działają odtruwająco, zwiększają napięcie skóry i mięśni, pobudzają ogień trawienny i wspomagają oczyszczenie z toksyn. Spalają nagromadzony tłuszcz. Gorzki smak ma naturę silną, chłodną, suchą i lekką.
Nadmiar pokarmów gorzkich powoduje niszczenie wszystkich tkanek i elementów w ciele. Sprawia, że skóra staje się szorstka, osłabia, wywołuje wyczerpanie, zmęczenie, zawroty głowy, suchość w ustach oraz inne choroby wata.
Zioła, które należą do tej kategorii, to ziele angielskie, mlecz, gorzknik, rabarbar, krwawnik i szczaw kędzierzawy.
Smak cierpki
Ten smak działa uspokajająco, powstrzymuje biegunkę i pomaga w leczeniu bólu stawów i otwartych ran. Ma działanie wysuszające, ujędrniające i ściągające. Cierpkie produkty łagodzą element kapha i pitta, pobudzają krzepnięcie krwi, zwłaszcza w przypadku otwartych ran.
Nadmiar cierpkich pokarmów wysusza jamę ustną, wywołuje ból w klatce piersiowej w okolicy serca, wywołuje zatwardzenie, blokuje przepływ krwi i powoduje ciemnienie skóry. Zmniejsza witalność oraz zatrzymanie gazów i moczu. Cierpkie pokarmy mogą też wywołać wycieńczenie, zwiększają pragnienie i wywołują sztywność mięśni.
Nadmiar pokarmów cierpkich wywołuje choroby typu wata, takie jak paraliż, skurcze i konwulsje. Zioła, które należą do tej kategorii, to: lotos, dziewanna, babka lancetowata, granat, malina, mącznica lekarska, biała lilia wodna oraz kora dębu białego.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjski masaż leczniczy. S. V. Govindan. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.