
Orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika, nasiona dyni, nasiona sezamu to bardzo smaczne i szybkie przekąski. Jakie mają właściwości?
Można spożywać je jako osobne przekąski lub dodawać do innych potraw. Takie posiłki nie tylko będą mieć bogatszy smak, ale też zyskają cenne kwasy Omega 3 i Omega 6. Dobrze komponują się z owsianką lub kaszą jaglaną na ciepło. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek i pieczonych warzyw.
W ajurwedzie uważa się, że większość orzechów ma działanie odbudowujące, odżywcze i rozgrzewające. Wszystkie orzechy są także słodkie, ciężkie, oleiste, z wyjątkiem suszonych wiórków kokosowych i nasion moreli, które też są słodkie i ciężkie, ale mają działanie wysuszające.
Im tłustszy jest orzech, tym mocniej zaburza kapha i pitta. Dobrym przykładem są tu orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie.
Orzechy są cenione za swoje wartości lecznicze. Orzechy laskowe i orzechy włoskie są uważane za afrodyzjaki. Orzechy laskowe używane są jako ogólnie tonizujące i wzmacniające żołądek. Orzeszki pistacjowe uśmierzają ból i działają kojąco na organizm, wskazane są w stanach osłabienia. Orzechy brazylijskie poleca się ze względu na właściwości przeczyszczające, przynoszą one ulgę przy zaparciach i hemoroidach. W tym celu należy je dobrze przeżuć, przy czym jednorazowo nie należy zjeść więcej niż kilka gramów.
Orzeszki ziemne są bardzo pożywne, mają działanie lekko przeczyszczające. Zmiękczają skórę, gdyż są bogate w witaminy B i E, żelazo, białko oraz cynk. Należy uważać z ich spożywaniem w przypadku osłabionej wątroby lub woreczka żółciowego. U osób wata orzeszki ziemne wzmagają produkcję gazów w jelitach.
Najwartościowsze są migdały, gdyż mają właściwości odbudowujące i tonizujące, są bogate w składniki odżywcze oraz koją nerwy. Nigdy nie należy ich jeść ze skórką, która może podrażniać błonę śluzową jelit. Należy je namoczyć w letniej wodzie, a potem obrać ze skórki.
Nasiona dyni służą dobrze wszystkim doszom, ponieważ obfitują w cynk, żelazo i błonnik. W ajurwedzie używa się ich także do usuwania pasożytów, a zwłaszcza tasiemca. Zalecane dla osób typu pitta.
Nasiona sezamu, tak jak olej sezamowy, są zdecydowanie rozgrzewające. Działają korzystnie zarówno same, jak i zmieszane z innymi nasionami. Mogą do pewnego stopnia równoważyć spożycie warzyw strączkowych u wata. Nasiona sezamu korzystnie wpływają na mózg.
Nasiona słonecznika są bardziej pożywne niż lecznicze, ponieważ stanowią bogate źródło potasu i cynku. Każda dosza może je spożywać z dobrym skutkiem. Szczególnie korzystne są dla osób pitta.
Nasiona lnu są bogatym źródłem najważniejszych kwasów tłuszczowych. Według ajurwedy działają rozgrzewająco, ponadto mają właściwości przeciwzapalne – można je stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Łagodzą i pozwalają się pozbyć stanów zapalnych związanych ze stawami i skórą. Są również pomocne w leczeniu zatorów oskrzelowych.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.