
W pierwszej części artykułu opisywaliśmy właściwości pielęgnacyjne i kosmetyczne olejów: kokosowego, sezamowego, migdałowego, słonecznikowego, sojowego. A jaką rolę w kosmetyce odgrywają: olej z jojoby, olej z nasion róży, olej z pestek moreli i oliwa z oliwek? Sprawdź.
Olej z jojoby
Olej bazowy o średniej gęstości jest pozyskiwany z tłoczonych nasion lub ziaren rośliny. Ma właściwości bardzo silnie nawilżające. Olej z jojoby bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. To jeden z lepszych olejów bazowych do perfum, eliksirów do twarzy oraz mieszanych olejków do kąpieli i masażu, ponieważ nie jełczeje i nie trzeba go trzymać w lodówce.
Olej z jojoby doskonale odżywia włosy, skórę głowy i ciała oraz paznokcie. Jest też wszechstronnym lubrykantem stosowanym na skórę. Ewentualnym zamiennikiem jest olej słonecznikowy, choć nie wchłania się on tak dobrze jak olej z jojoby.
Olej z nasion dzikiej róży
Ten olej bazowy jest powszechnie dostępny również pod nazwą Rosa Mosqueta. Jest średnio tłusty lub tłusty, o bladym, pomarańczowo-czerwonawym odcieniu – jest pozyskiwany z nasion dzikiej róży z Andów. Kiedy jest bardzo świeży, ma lekki, cierpki aromat. Zawiera dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych, stąd też jest idealny do cery dojrzałej, zniszczonej przez warunki środowiskowe, przedwcześnie postarzałej oraz pozbawionej witalności.
Stosuje się go w kremach do twarzy, aby odmłodzić, zmiękczyć i wygoić skórę zniszczoną przez blizny, rozstępy i zmienne warunki pogodowe. Nie należy go stosować na cerę tłustą, trądzikową lub mieszaną, gdyż może zaostrzyć dolegliwości związane z tym typem cery.
Olej z pestek moreli
Olej jest pozyskiwany z pestek moreli – posiada podobne właściwości do oleju migdałowego, choć jest nieco lżejszy pod względem wagi, konsystencji i koloru, a dodatkowo nie posiada zapachu.
Doskonale nadaje się do zmiękczania delikatnej skóry wokół oczu oraz na szyi. Zaleca się stosowanie go do kremów pod oczy oraz eliksirów do twarzy dla cery tłustej lub normalnej i dojrzałej, ponieważ napina skórę i ma lekkie właściwości ściągające.
Ewentualne zamienniki to: olej migdałowy, olej z orzechów laskowych lub sojowy.
Oliwa z oliwek, extra virgin
Ten zielonkawy, gęsty, tłusty i bogaty w składniki odżywcze olej bazowy o silnym aromacie oliwkowym jest pozyskiwany z pierwszego tłoczenia dojrzałych oliwek. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Tworząc kosmetyki, można go łączyć z lżejszymi, bezwonnymi olejami bazowymi.
Wspaniale nadaje się do zmywania makijażu i zmiękczania skóry, choć trudno jest całkowicie zamaskować jego zapach. Jeśli jednak kolor i zapach specyfiku nie mają znaczenia, na przykład w przypadku maści leczniczych, wielu zielarzy stosuje wyłącznie tę oliwę. Stosowana bez żadnych dodatków jest doskonałą odżywką na suche włosy, paznokcie i stopy.
Ewentualne zamienniki to: olej z awokado lub olej z jojoby.
Przeczytaj także:
Oleje w pielęgnacji ciała - część 1
Olej gorczycowy i gorczyca - w masażu i diecie
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe. Stephanie Tourles. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.