Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • oleje
  • masaż ajurwedyjski
  • naturalne kosmetyki
  • ajurweda Kraków
kosmetyki naturalne
Oleje - naturalne kosmetyki

Jakie właściwości ma olej kokosowy? Jak działa olej migdałowy? Dlaczego olej sezamowy nadaje się do masażu? Dlaczego olej z jojoby świetnie nadaje się do pielęgnacji cery dojrzałej i zniszczonej? Które oleje zawierają najwięcej witamin? Czy olej z pestek moreli można stosować pod oczy?

 

Olej kokosowy

Należy stosować wyłącznie organiczny, nierafinowany olej kokosowy. Jego słodki, egzotyczny zapach i przyjemny smak przywodzą na myśl tropikalny raj. Olej kokosowy to olej bazowy o silnie zmiękczającym działaniu. Doskonale nadaje się do pielęgnacji całego ciała. Jest doskonałym środkiem zmiękczającym skórę, odżywką do włosów oraz preparatem używanym po opalaniu. Ten smaczny i leczniczy olej stosuje się w balsamach do ust lubrykantach, kremach do ciała, mleczkach lub wszelkich kosmetykach do skóry na bazie oleju, wartościowych ze względu na silne właściwości zmiękczające.

 

Olej migdałowy

Pozyskiwany z dojrzałych, wyciskanych nasion, jest uniwersalnym, pożywnym, lekkim lub średnio lekkim olejem bazowym, który można stosować w szerokiej gamie produktów: od mleczek przez olejki do masażu do maseł do ciała. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych i dobrze się wchłania. Zalecany do wszystkich rodzajów cery, zwłaszcza suchej, swędzącej lub ze stanem zapalnym.

 

Olej sezamowy

Ten przejrzysty, niekiedy bladożółty olej bazowy pozyskiwany z tłoczonych nasion sezamu, ma bardzo charakterystyczny aromat i zawiera dużo witaminy A oraz E, a także białka. Jest stabilny, długo zachowuje przydatność do użycia. Jest to dobrze wchłaniający się, relaksujący olej do masażu, zalecany dla cery normalnej lub suchej.

 

Olej słonecznikowy

Jest to bazowy olej pozyskiwany z tłoczonych nasion, o lekkiej lub średniej konsystencji, bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy A, D i E oraz lecytynę. Głęboko nawilża oraz odżywia wszystkie rodzaje cery z wyjątkiem tłustej. Ten wszechstronny i niedrogi olej stosuje się we wszystkich mleczkach, kremach, mieszanych olejkach do masażu, balsamach do ciała i odżywkach olejowych do włosów.

 

Olej z jojoby

Dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. To jeden z ulubionych olejów bazowych, które wykorzystuje się do perfum, eliksirów do twarzy oraz mieszanych olejków do kąpieli i masażu, ponieważ nie jełczeje i nie trzeba go trzymać w lodówce. Ponadto doskonale odżywia włosy, skórę głowy i ciała oraz paznokcie.

 

Olej z orzechów makadamia

Ten lekki lub niezbyt gęsty i dobrze wchłaniający się olej bazowy zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosuje się go w eliksirach do cery dojrzałej lub zniszczonej przez czynniki środowiskowe oraz podrażnionej, poparzonej od słońca lub spierzchniętej od wiatru. Często jest dodawany do mieszanek zmiękczających skórę.

 

Olej z pestek moreli

Olej bazowy pozyskiwany z pestek moreli posiada właściwości podobne do oleju migdałowego, choć jest nieco lżejszy pod względem wagi, konsystencji i koloru, a dodatkowo nie posiada zapachu. Doskonale nadaje się do zmiękczania delikatnej skóry wokół oczu oraz na szyi. Zaleca się stosowanie go do kremów pod oczy oraz eliksirów do twarzy dla cery tłustej lub normalnej i dojrzałej, ponieważ napina skórę oraz ma lekkie właściwości ściągające.

 

Zobacz Hemani Olejek z szafranu  w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Jak zrobić olejki ziołowe 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Domowe receptury na naturalne kosmetyki. Stephanie Tourles. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl