
Zioła wzmacniające odżywiają ciało, wzmacniają tkanki i pomagają w regeneracji wyniszczonego organizmu. Jakie zioła przyjmować, kiedy organizm jest osłabiony przez chorobę, przewlekły stres, przepracowanie? Jakie właściwości mają zioła odżywcze? Jak wpływają na ciało? Sprawdź.
Zioła wzmacniające są zazwyczaj słodkie w smaku lub po strawieniu, co wskazuje na to, że mają działanie regenerujące. Zasadniczo są natury kapha i składają się przede wszystkim z żywiołu ziemi i wody.
Zioła te są przede wszystkim ciężkie, oleiste lub kleiste. Zwiększają ilość płynów witalnych oraz masę mięśni i tłuszczu, budują krew i limfę, a także zwiększają ilość mleka i spermy. Pomagają w stanach osłabienia, wyczerpania i utraty sił oraz w okresie rekonwalescencji. Mają działanie zmiękczające, łagodzące, harmonizujące, dzięki czemu likwidują sztywność i uspokajają nerwy.
Odżywcze zioła wzmacniające zwykle zmniejszają wata i pitta oraz zwiększają kapha. Niektóre z nich – o właściwościach rozgrzewających, takie jak żeń-szeń lub nasiona sezamu – mogą zaostrzać pitta i zwiększać ama.
Odżywcze zioła wzmacniające są pod względem energetycznym nawilżające i ochładzające, a zatem doskonale zmniejszają suchość wata.
Zioła te są jednak ciężkostrawne. W przypadku słabego ognia trawiennego, zwłaszcza u osób o konstytucji wata, zazwyczaj łączy się je z różnymi ziołami pobudzającymi lub wiatropędnymi (np. imbirem lub kardamonem), aby ułatwić ich przyswajanie.
W chorobach pitta najskuteczniejsze są te zioła, które łączą smak cierpki lub gorzki ze słodkim, na przykład korzeń żywokostu lub shatavari. Ponieważ mają energię ochładzającą, można je stosować w okresie rekonwalescencji po chorobach przebiegających z wysoką gorączką, obecnością toksyn we krwi i wrzodami lub po innych chorobach zapalnych typu pitta.
Wiele z tych odżywczych ziół wzmacniających ma właściwości wykrztuśne, łagodzące i zmiękczające. Łagodzą i odżywiają błony śluzowe oraz przywracają właściwy poziom płynów i wydzielin w organizmie, dlatego szczególnie odżywczo na błony śluzowe płuc i żołądka. Oddziałują leczniczo na skórę oraz zmiękczają i łagodzą napięcie i ból mięśni.
W ajurwedzie odżywcze działanie ziół wzmacnia się innymi słodkimi i pożywnymi substancjami, takimi jak mleko, ghee lub nierafinowany cukier.
Najważniejsze odżywcze zioła i pokarmy wzmacniające to: migdały, amalaki, arcydzięgiel, kokos, korzeń żywokostu, daktyle, siemię lniane, żeń-szeń, miód, mech irlandzki, lukrecja, nasiona lotosu, prawoślaz, mleko, rodzynki, nasiona sezamu, shatavari, wiąz, kokoryczka, dziki pochrzyn.
Przeczytaj także:
Domowe receptury ajurwedyjskie
Osłabienie i zmęczenie - co poradzić
Opracowanie na podstawie:
Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie. David Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.