
Dla doszy kapha wskazane są świeże soki, zwłaszcza warzywne, które działają oczyszczająco i uzupełniają braki witamin w organizmie. Soki są bardzo użyteczne zwłaszcza dla osób, które przechodzą na dietę wegetariańską. Jakie herbaty są zalecane dla doszy kapha? Sprawdź.
Herbaty ziołowe
Istnieje wiele ziołowych herbat ajurwedyjskich przyspieszających usuwanie toksyn i równoważenie doszy kapha. Jedną z nich jest słynna Kapha Tea, ma ona następujący skład: imbir, długi pieprz pippali, kardamon i tulsi.
Inne doskonałe herbatki dla kapha to:
- cztery części tulsi, dwie części cynamonowca, jedna część imbiru, jedna część kardamonu.
Robiąc herbatę, należy zdefiniować, ile użyć ziół i ile wody. Rozmaite tradycje zielarskie znacznie różnią się pod tym względem. Jeśli ilości są podawane w jednostkach wagowych (gramach), jak to zazwyczaj bywa podane w podręcznikach, musimy sobie uświadomić, że herbaty zawierające korzenie, liście, nasiona, łodygi oraz kwiaty w różnych proporcjach będą miały różną wagę.
Duże znaczenie ma też stopień rozdrobnienia ziół. Przykładowo herbata może być grubo, średnio lub drobno zmielona albo umiarkowanie lub drobno sproszkowana. Im mniejsza jest drobina herbaty (to znaczy im bardziej rozdrobniona), w tym większym stopniu będzie ona uwalniać swoje składniki do wody.
Przykładowo, herbata zaparzona ze sproszkowanych liści senesu uwalnia do naparu około 85 procent senozydów, podczas gdy zaparzona z rozdrobionych liści uwalnia jedynie 65 procent.
Z medycznego punktu widzenia najbardziej wskazana jest herbata sproszkowana przynajmniej częściowo. Być może w herbacie będą pływać fusy i drobinki liści, ale problem ten można rozwiązać, stosując sitko. Warto pamiętać, że te drobiny ziół również działają korzystnie.
Soki warzywne
Dla osób kapha najbardziej wskazany będzie sok o następujących proporcjach: marchew – 30 proc., seler, kapusta, pietruszka, rzeżucha, korzeń buraka, liście buraka, korzeń imbiru, woda.
Zgodnie z tą recepturą w szklance powinno być ok. 30 procent świeżo wyciśniętego soku z marchewki, 40 procent soku z pozostałych warzyw oraz 30 procent filtrowanej wody. Należy użyć pół lub całego buraka oraz kawałek imbiru o długości ok. 1-2,5 cm.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: