Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kwiaty jadalne
  • w kuchni
  • przepisy
  • ocet lawendowy
ocet lawendowy
Ocet lawendowy

Ocet lawendowy doskonale nadaje się do aromatyzowania białych serów, sałatek, surówek i owoców. Podobnie jak w przypadku oleju należy używać go ostrożnie z uwagi na bardzo mocny aromat.

 

 

Octy kwiatowe nie są nowością. Sztuka macerowania octów naparami z kwiatów znana jest od wielu wieków.

Składniki:

100 g świeżych kwiatów lawendy

1 l octu jabłkowego

Przygotowanie:

Umieść kwiaty w occie. Zatkaj butelkę i odstaw na 3–4 tygodnie.

Pamiętajmy, że świeże kwiaty muszą być całkowicie zanurzone w occie, a butelki należy przechowywać w ciemnym miejscu przez 3–4 tygodnie. Najlepiej nadaje się do tego ocet jabłkowy i octy winne.

Ocet utrzymuje zdatność do spożycia przez rok.

 

Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Kremowy deser lawendowy z truskawkami

Opracowanie na podstawie:

Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślinMireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl