Ocet lawendowy doskonale nadaje się do aromatyzowania białych serów, sałatek, surówek i owoców. Podobnie jak w przypadku oleju należy używać go ostrożnie z uwagi na bardzo mocny aromat.
Octy kwiatowe nie są nowością. Sztuka macerowania octów naparami z kwiatów znana jest od wielu wieków.
Składniki:
100 g świeżych kwiatów lawendy
1 l octu jabłkowego
Przygotowanie:
Umieść kwiaty w occie. Zatkaj butelkę i odstaw na 3–4 tygodnie.
Pamiętajmy, że świeże kwiaty muszą być całkowicie zanurzone w occie, a butelki należy przechowywać w ciemnym miejscu przez 3–4 tygodnie. Najlepiej nadaje się do tego ocet jabłkowy i octy winne.
Ocet utrzymuje zdatność do spożycia przez rok.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kremowy deser lawendowy z truskawkami
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl