
Polecamy przepis na potrawę, która korzystnie wpłynie na płuca. Ciecierzyca chłodzi i wysusza podrażnione płuca w stanie zapalnym. Szałwia wysusza nadmiar śluzu w płucach, a jednocześnie lekko rozgrzewa. Marchewka, kapusta i brokuły uzupełniają zarówno witaminę A, jak i C.
Danie pomaga również w walce z przeziębieniem i kaszlem. Potrawa jest szczególnie lubiana przez dzieci.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
0 wata, 0 pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przyrządzisz około 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
6 szklanek wody
1–2 łyżki masła ghee
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka kurkumy
1 duża, pokrojona cebula
2 ząbki rozgniecionego czosnku (pomiń dla pitta)
1 łyżka suszonej, pokruszonej szałwii
1 szklanka ryżu basmati
2–4 szklanek wody (według potrzeby)
1/2 pałeczki kombu
1 pokrojony korzeń pasternaku (według uznania, można pominąć)
1 pokrojona marchewka
1 szklanka pokrojonej kapusty lub brokułów (pomiń dla wata)
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżka nasion sezamu
Przygotowanie:
Umyj fasolkę i ryż. Włóż ciecierzycę do wody i doprowadź do wrzenia w szybkowarze. Gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem na średnim ogniu. W czasie gdy ciecierzyca się gotuje, rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni, dodaj gorczycę i nasiona kminu. Kiedy gorczyca zacznie strzelać,wrzuć kurkumę, cebulę, czosnek i szałwię. Smaż na małym ogniu przez 2–3minuty, ciągle mieszając. Dodaj ryż i zamieszaj. Odstaw na bok i poczekaj, ażciecierzyca będzie gotowa.
Kiedy ciecierzyca jest ugotowana, otwórz szybkowar i dodaj przyprawionyryż. Dodaj kombu i pasternak (opcjonalnie), dolej resztę wody. Gotuj przez 45 minut, ażryż zmięknie. Dodaj resztę warzyw i przypraw, potem gotuj na wolnym ogniuprzez kolejne 15 minut.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.