Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • produkty naturalne
  • dieta wegańska
  • przepisy wegańskie
  • ajurweda Kraków
wodorosty algi
Nowości dla wegan

Czym różnią się wodorosty kombu od wodorostów wakame? Do jakich potraw nadadzą się płatki drożdżowe? Dlaczego agar można używać do galaretek i dżemów? Jak smakuje bulion z wodorostów? Wodorosty - bogactwo witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Jak smakują? Spróbuj.

 

Wodorosty kombu

Wodorosty Kombu - są bogatym źródłem witamin (A, B, C, E, K, PP), minerałów (wapń, żelazo, jod, sód, miedź, cynk, kobalt, magnez, fosfor), wysoko przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego.

Algi kombu są szczególnie polecane dla wegan i wegetarian, głównie przez bogactwo wartości odżywczych, ale również dzięki temu, że nadają potrawom smak umani, czyli piąty smak, typowy dla mięsa.  Polecamy bulion z wodorostów (kombu dashi), który może zastąpić bulion mięsny w zupach i sosach. Sprawdzi się również jako dodatek do potraw z roślin strączkowych, ponieważ wspomaga trawienie.

Zobacz wodorosty kombu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Wodorosty wakame

Wodorosty wakame - pochodzą z rodziny brunatnic, mają oliwkowy kolor oraz lekko słodki smak. Wodorosty Wakame są bogate w jod, wapń, żelazo, kwas foliowy, magnez oraz witaminy (A, C, E, K). Zawierają również fukoksantyne, która ma właściwości przeciwutleniające, wspomaga odchudzanie oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia (reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo).

Dzięki wysokiej zawartości wapnia szczególnie polecane są dla osób borykających się z osteoporozą i schorzeniami neurologicznymi.

W kuchni znajdą zastosowanie jako dodatek do sałatek, zup lub przystawek.

Zobacz wodorosty wakame w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Agar-agar

Agar-agar lub po prostu Agar to wegańska substancja żelująca uzyskiwana z morskich wodorostów - krasnorostów występujących na wybrzeżach Japonii. Jest bezwonny i bezsmakowy.

Używany głównie w produktach spożywczych, ale znajdzie swoje zastosowanie również w kosmetyce.

Agar zawiera wiele składników odżywczych takich jak mangan, cynk, żelazo, magnez, wapń i sód.

W kuchni stosowany do produkcji galaretek, dżemów, pianek. Agar jest odporny na gotowanie, jeżeli źle dobierzemy proporcje, to po zastygnięciu można go ponownie podgrzać i dodać więcej proszku/rozcieńczyć.

Zobacz agar-agar w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Płatki drożdżowe nieaktywne

Wyglądem przypominają bułkę tartą, jednak mają dość serowy posmak.

 Bogate w witaminy: B1, B2, niacyna, B6, foliany, A, oraz minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, selen.

Uwielbiane i często stosowane przez wegan dzięki swojej szerokiej gamie zastosowań:

- pasty kanapkowe (nada smaku),

- sosy (sprawdza się jako zagęszczacz),

- zupy (zastąpi śmietanę/jogurt jako zabielacz),

- kotleciki warzywne (panierka),

- wegański parmezan (można zmieszać z mielonymi orzechami takimi jak: migały czy nerkowce),

.. i wiele innych, są tak uniwersalne, że można eksperymentować do woli. 

Zobacz płatki drożdżowe nieaktywne w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl