Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • dania wegańskie
  • kapusta kiszona
zdrowa dieta
Nasza swojska kapusta kiszona

Surowa kapusta kiszona jest wspaniałym probiotykiem, ma dużo witamin, a przy tym jest smacznym dodatkiem do wielu potraw. Możesz dodawać ją po łyżce do dań z pełnych zbóż oraz do zup i sałatek. Zachęcamy do samodzielnego zrobienia kapusty kiszonej. Jak wygląda proces kiszenia? Sprawdź.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz

Składniki:

2 główki białej kapusty

1 duży utarty burak

2 kwaśne, zielone jabłka (wydrążone z gniazd nasiennych i utarte)

2 szklanki posiekanego jarmużu toskańskiego lub brokułów

5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego

5 cm korzenia kurkumy obranego i drobno pokrojonego (opcjonalnie)

6 drobno pokrojonych ząbków czosnku

1 łyżka nasion brązowej gorczycy

sok z 1 pomarańczy

sok z 1 limonki

sok z 1 cytryny

2 łyżki soli       

 

Przygotowanie:

Odetnij z kapusty 3 duże, pełne liście i odłóż je na bok. Posiekaj lub poszatkuj resztę kapusty i włóż do bardzo dużej misy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Starannie wymieszaj. Przełóż całość do szklanego lub ceramicznego naczynia lub słoja o pojemności ok. 8 litrów (nie używaj garnków z aluminium lub innych metali, ponieważ hamują proces fermentacji). Delikatnie ugnieć warzywa, aby zajmowały 2/3 objętości naczynia i były równomiernie rozłożone.

Trzema odłożonymi wcześniej liśćmi przykryj warzywa. Połóż na nich duży talerz lub miskę, aby w miarę możliwości zakryć liście w całości. Obciąż talerz lub miskę czymś ciężkim. Przykryj naczynie ściereczką.

Trzymaj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 7-10 dni (jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 23 stopni C, fermentacja może nastąpić już po 5-7 dniach). Im dłuższa fermentacja, tym bardziej intensywny aromat i kwaśny smak.

Usuń przedmiot, który obciąża talerz oraz sam talerz lub miskę. Usuń i wyrzuć liście z wierzchu oraz wszystkie przebarwione warzywa z wierzchu. Przechowuj w lodówce w szklanym słoiku z plastikowym zakrętką do 6 miesięcy.

Wysokiej jakości przyprawy, mieszanki przypraw masala, ryże, kasze, mąki bezglutenowe – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Zielona zupa z awokado 

Pieczone buraczki z kolendrą

Kalafiorowe szaleństwo

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl