
Surowa kapusta kiszona jest wspaniałym probiotykiem, ma dużo witamin, a przy tym jest smacznym dodatkiem do wielu potraw. Możesz dodawać ją po łyżce do dań z pełnych zbóż oraz do zup i sałatek. Zachęcamy do samodzielnego zrobienia kapusty kiszonej. Jak wygląda proces kiszenia? Sprawdź.
Czas przygotowania: 45 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz
Składniki:
2 główki białej kapusty
1 duży utarty burak
2 kwaśne, zielone jabłka (wydrążone z gniazd nasiennych i utarte)
2 szklanki posiekanego jarmużu toskańskiego lub brokułów
5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego
5 cm korzenia kurkumy obranego i drobno pokrojonego (opcjonalnie)
6 drobno pokrojonych ząbków czosnku
1 łyżka nasion brązowej gorczycy
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
sok z 1 cytryny
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Odetnij z kapusty 3 duże, pełne liście i odłóż je na bok. Posiekaj lub poszatkuj resztę kapusty i włóż do bardzo dużej misy. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Starannie wymieszaj. Przełóż całość do szklanego lub ceramicznego naczynia lub słoja o pojemności ok. 8 litrów (nie używaj garnków z aluminium lub innych metali, ponieważ hamują proces fermentacji). Delikatnie ugnieć warzywa, aby zajmowały 2/3 objętości naczynia i były równomiernie rozłożone.
Trzema odłożonymi wcześniej liśćmi przykryj warzywa. Połóż na nich duży talerz lub miskę, aby w miarę możliwości zakryć liście w całości. Obciąż talerz lub miskę czymś ciężkim. Przykryj naczynie ściereczką.
Trzymaj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 7-10 dni (jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 23 stopni C, fermentacja może nastąpić już po 5-7 dniach). Im dłuższa fermentacja, tym bardziej intensywny aromat i kwaśny smak.
Usuń przedmiot, który obciąża talerz oraz sam talerz lub miskę. Usuń i wyrzuć liście z wierzchu oraz wszystkie przebarwione warzywa z wierzchu. Przechowuj w lodówce w szklanym słoiku z plastikowym zakrętką do 6 miesięcy.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.