
Nasiona bazylii azjatyckiej, nasiona granatu, mieszanka nasion na trawienie, proszek z liści neem. Wspomagają organizm w walce z infekcjami, mają działanie oczyszczające i odżywcze, usprawniają pracę układu trawiennego. Są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Poznaj właściwości indyjskich ziół.
Nasiona bazylii azjatyckiej (tukmarii) (klik)
W wielu krajach azjatyckim bazylię określa się jako „święte nasiona” dzięki jej niezwykłym właściwościom. Nasiona bazylii azjatyckiej obniżają poziom cholesterolu i usuwają toksyny z jelit. Zawierają bardzo dużo błonnika, dzięki czemu spowalniają proces zamiany węglowodanów w cukry. Pomagają też w leczeniu chorób układu oddechowego i działają antystresowo.
W Indiach nasiona bazylii spożywa się często w formie koktajli. Spożywanie nasion tukmarii wskazane jest dla diabetyków, gdyż regulują poziom cukru we krwi. Eliminują także problemy z zaparciami, mają dobroczynny wpływ na żołądek.
Mieszanka zmiażdżonych nasion i oleju kokosowego przynosi bardzo dobre efekty dla skóry. Nasiona należy rozbić bez wcześniejszego namaczania. Olej rozpuścić w rondlu, a następnie dodać nasiona i zestawić z ognia. Przecedzić i używać po ostygnięciu.
Nasiona bazylii azjatyckiej są bogate w witaminy, zwłaszcza K, która utrzymuje skórę i włosy w dobrej kondycji. Zawierają duże ilości żelaza.
Nasiona granatu (klik)
Suszone pestki granatu mają słodko-kwaśny, lekko pikantny smak. To znakomity dodatek do potraw curry, czatnejów i warzyw.
Granat jest bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, a olej zawarty w pestkach granatu posiada kwasy tłuszczowe omega 5, które wzmacniają właściwości ochronne skóry. Czerwony owoc granatu ma trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż inne produkty. Dzięki temu granat skutecznie wspiera leczenie stanów zapalnych.
Granat zawiera witaminy C, E, B oraz A, a także wiele minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.
Panch Puren - mieszanka na trawienie (klik)
To indyjska mieszanka pięciu przypraw: kozieradki, kopru, kminu, gorczycy oraz nasion cebuli (czarnuszki).
Neem w proszku (klik)
Proszek z neem działa oczyszczająco na skórę i układ trawienny. Doskonale wspomaga organizm w walce ze stanami zapalnymi skóry, infekcjami jelitowymi i nierównowagą bakteryjną i grzybiczą.
Liść neem jest gorzki. Regularne stosowanie neem sprawia, że skóra jest zdrowa, a trawienie utrzymane w dobrej formie.
Nasiona i zioła indyjskie znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.