Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta wegańska
  • suplementy diety
  • ajurweda Kraków
  • nasiona chia
dieta wegańska
Nasiona Chia – cenny dodatek do potraw

Nasiona chia (inaczej: szałwia hiszpańska) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie od wieków stanowi podstawę tamtejszej diety. To bogate źródło białka, witamin, błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy oraz cenny dodatek do potraw. Polecamy dla wegan, sportowców oraz osób z nadwagą. Spróbuj.

Nasiona chia zawierają witaminy E, B1, B3 oraz cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz miedź.

Nasiona chia wspomagają nawilżenie organizmu, dzięki swoim właściwościom wchłaniania i zatrzymywania wody. Mogą stanowić świetne uzupełnienie diety sportowców oraz uzupełniać liczne niedobory mikroelementów w organizmie.

Ze względu na dużą zawartość błonnika są polecane dla osób, które borykają się z problemem nadwagi, otyłości. Zapewniają uczucie sytości i stabilizują poziom cukru we krwi. Po nasiona chia mogą sięgnąć wszyscy ci, którzy chcą usprawnić funkcjonowanie swojego układu trawiennego. Dzięki regularnemu spożywaniu nasion chia pozbędziemy się gazów, wzdęć i zaparć.

Ciekawostką jest to, że nasiona chia do czasów obecnych są podstawą diety w Meksyku i Gwatemali. Aztekowie uważali, że nasiona chia pomagają utrzymać dobrą kondycję fizyczną, psychiczną oraz bystrość umysłu. Roślinę chia zaliczali do pięciu najbardziej wartościowych pokarmów.

Nasiona chia są cennym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje wiele produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe, jednak w sporej części z nich istnieje przewaga kwasów Omega 6. Dla zdrowia ciała i umysłu i dobrego funkcjonowania organizmu niezwykle ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Nasiona chia zawierają optymalną proporcję kwasów tłuszczowych.

Warto wiedzieć, że nasiona chia nie zawierają glutenu. Mogą je zatem spożywać wszyscy, którzy są na diecie bezglutenowej. Znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni. Nasiona chia świetnie sprawdzą się jako smaczny i wartościowy dodatek do sałatek, zup, owsianki czy musli. Można je dodawać do ugotowanej kaszy, ziemniaków i używać jako posypki do warzyw.

Nasiona chia dodane do puddingów, sosów czy koktajli sprawią, że potrawy zyskają wiele cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Zmielona nasiona można łączyć z mąką i stosować do wypieku ciast, chleba czy naleśników. Częściowe zastąpienie mąki zmielonymi nasionami spowodują, że wypieki będą lżejsze i łatwiejsze do strawienia przez nasz układ pokarmowy.

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel, podobnie jak siemię lniane. Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów, co jest ważne dla osób borykających się z problemem cukrzycy. Żel z nasion chia daje poczucie sytości na długo, a jednocześnie wpływa kojąco na górne drogi oddechowe.

Wypróbuj bogate właściwości tej rośliny.

 

Czyste nasiona Chia pochodzące z ekologicznych, certyfikowanych upraw znajdziesz tutaj – zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Trawa jęczmienna - moc młodego jęczmienia

Składniki odżywcze dla aktywnych

Maca - siła wojownika

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl