
To danie to wspaniały pomysł na jesienny wieczór. Jeśli masz więcej czasu rano, naleśniki z makiem możesz przygotować jako ciepłe, pożywne śniadanie. Delikatne ciasto, słodki smak maku, subtelna pomarańcza i aromatyczny kardamon – po prostu pyszne. Znakomite na poprawę nastroju.
Czas przygotowania: 20 minut (dodatkowo czas potrzebny na moczenie przez noc)
Z podanej ilości składników przygotujesz około 8-10 naleśników.
Składniki:
2 szklanki komosy
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki nasion maku
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
Przygotowanie:
W dużej misce zamocz komosę w 4 szklankach wody na co najmniej 8 godzin (w temperaturze pokojowej). Odsącz i starannie wypłucz.
Wsyp komosę do blendera, wlej 1/2 szklanki soku pomarańczowego i dodaj sól. Miksuj do chwili, gdy mieszanka będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Od czasu do czasu zgarnij ze ścianek naczynia osadzającą się miksturę.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze 2 łyżki komosy i ponownie zmiksuj (rzadsze ciasto będzie się szybciej smażyć). Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki wody i ponownie wymieszaj.
Tuż przed smażeniem dodaj do ciasta 1/4 szklanki nasion maku oraz 1 łyżeczkę sproszkowanego kardamonu. Całość delikatnie wymieszaj.
Ustaw dużą patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oleju kokosowego. Aby usmażyć naleśnik, wylej około 1/4 szklanki ciasta na patelnię. Smaż około 1,5 minuty lub do chwili, gdy na środku naleśnika pojawią się bąbelki powietrza, a brzegi zrumienią na złoty kolor.
Przewróć naleśnik i smaż przez kolejną minutę lub do momentu, gdy zrumieni się po drugiej stronie. W razie potrzeby dolej oleju kokosowego.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.