Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania wegetariańskie
  • naleśniki z makiem
kuchnia ajurwedyjska
Naleśniki z makiem i pomarańczą

To danie to wspaniały pomysł na jesienny wieczór. Jeśli masz więcej czasu rano, naleśniki z makiem możesz przygotować jako ciepłe, pożywne śniadanie. Delikatne ciasto, słodki smak maku, subtelna pomarańcza i aromatyczny kardamon – po prostu pyszne. Znakomite na poprawę nastroju.

 

Czas przygotowania: 20 minut (dodatkowo czas potrzebny na moczenie przez noc)

Z podanej ilości składników przygotujesz około 8-10 naleśników.

Składniki:

2 szklanki komosy

4 szklanki wody

1 łyżeczka soli

1-2 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki soku pomarańczowego

1/4 szklanki nasion maku

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

Przygotowanie:

W dużej misce zamocz komosę w 4 szklankach wody na co najmniej 8 godzin (w temperaturze pokojowej). Odsącz i starannie wypłucz.

Wsyp komosę do blendera, wlej 1/2 szklanki soku pomarańczowego i dodaj sól. Miksuj do chwili, gdy mieszanka będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Od czasu do czasu zgarnij ze ścianek naczynia osadzającą się miksturę.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze 2 łyżki komosy i ponownie zmiksuj (rzadsze ciasto będzie się szybciej smażyć). Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki wody i ponownie wymieszaj.

Tuż przed smażeniem dodaj do ciasta 1/4 szklanki nasion maku oraz 1 łyżeczkę sproszkowanego kardamonu. Całość delikatnie wymieszaj.

Ustaw dużą patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oleju kokosowego. Aby usmażyć naleśnik, wylej około 1/4 szklanki ciasta na patelnię. Smaż około 1,5 minuty lub do chwili, gdy na środku naleśnika pojawią się bąbelki powietrza, a brzegi zrumienią na złoty kolor.

Przewróć naleśnik i smaż przez kolejną minutę lub do momentu, gdy zrumieni się po drugiej stronie. W razie potrzeby dolej oleju kokosowego.

Smacznego!

 

Olej kokosowy i kardamon oraz inne smakowite dodatki do potraw znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pudding z makiem 

Sziro, czyli indyjski deser

Deser ryżowy z rodzynkami

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl