
Szukasz pomysłu na dobre śniadanie? Zastanawiasz się, z czym zjeść kanapkę? Polecamy smaczny twarożek z rozmaitymi dodatkami. Na słodko, z daktylami i odrobiną miodu, oraz na ostro – z kminem i kolendrą. Twarożek jest bardzo lubiany przez dzieci. Przygotujesz go w pięć minut.
Zatem do dzieła!
Twarożek z kminem i daktylami
1/2 szklanki twarożku
1/2 szklanki jogurtu
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżka miodu lub 3 duże daktyle bez pestek
1/2 łyżeczki soli morskiej
Zmiksuj twarożek, jogurt i wodę. Dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Bardzo gęsty krem powinien mieć temperaturę pokojową.
Twarożek z kolendrą i figami
1/2 szklanki twarożku
1/2 szklanki jogurtu
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka syropu klonowego lub 3 duże suszone figi
Zmiksuj serek wiejski, jogurt i wodę. Dodaj resztę składników i zmiksuj jeszcze raz. Gęsty kremowy serek powinien mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
Zobacz kardamon w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Nabiał w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu