Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • deser ajurwedyjski
  • dla wegan
  • czaj
  • czekolada
mus z czaju. czekolady, deser ajurwedyjski, kuchnia wegańska
Mus z czaju i czekolady

Mus z czaju i czekolady to uszlachetniona wersja czaju. Czaj jest delikatny, pobudzający, dodaje energii i krzepi. Czerpie z tradycyjnego przepisu na herbatkę ajurwedyjską, która poprawia trawienie. Daktyle w umiarkowanych ilościach odżywiają wątrobę, równoważą wata i pitta, a kakao jest bogate w przeciwutleniacze i substancje poprawiające nastrój. Napój rozgrzewa serce i duszę.

 

Składniki:

3/4 szklanki czaju (na bazie tea masala)

½ szklanki daktyli bez pestek

½ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2½ awokado

2½ cm świeżego imbiru pokrojonego

3/4 szklanki surowego kakao w proszku

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

2 łyżki surowych pokruszonych ziaren kakaowca (opcjonalnie)

Aby przygotować czaj, zagotuj wodę z imbirem w rondlu średniej wielkości. Dodaj 1 łyżeczkę mieszanki przypraw tea masala lub zrób własną mieszankę (str. 51). Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 10−15 minut. Przecedź przez sitko i nalej do szklanki. Mieszając, wlej mleko migdałowe i syrop klonowy oraz ewentualnie dodaj gałkę muszkatołową. Wystudź go do temperatury pokojowej lub włóż do lodówki na 1–2 godziny. Mocz daktyle w wodzie, w małej miseczce, przez 30 minut. Odsącz.

Umieść daktyle, syrop klonowy, ¼ szklanki czaju oraz ekstrakt waniliowy w blenderze lub mikserze. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Dodaj awokado, imbir, kakao w proszku, cynamon i kardamon. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dolej pozostały czaj i znowu miksuj przez chwilę. Podawaj w małych miseczkach. Możesz posypać deser ziarnami kakaowca.

Uwaga: woda po namaczaniu daktyli bardzo odżywia osoby wata i pitta. Daktyle znane są z tego, że spożywane w umiarkowanych ilościach wzmacniają wątrobę. Można je także stosować jako przysmak o właściwościach tonizujących.

wata – pitta – kapha + −

czas przygotowania: 10 minut (dodatkowo 30 min na namaczanie), porcja: 2 szklanki

Zobacz tea masala oraz przyprawyzielonysklep.com

Przeczytaj także: Sattwiczny pudding ryżowy

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl