Mus z czaju i czekolady to uszlachetniona wersja czaju. Czaj jest delikatny, pobudzający, dodaje energii i krzepi. Czerpie z tradycyjnego przepisu na herbatkę ajurwedyjską, która poprawia trawienie. Daktyle w umiarkowanych ilościach odżywiają wątrobę, równoważą wata i pitta, a kakao jest bogate w przeciwutleniacze i substancje poprawiające nastrój. Napój rozgrzewa serce i duszę.
Składniki:
3/4 szklanki czaju (na bazie tea masala)
½ szklanki daktyli bez pestek
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2½ awokado
2½ cm świeżego imbiru pokrojonego
3/4 szklanki surowego kakao w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
2 łyżki surowych pokruszonych ziaren kakaowca (opcjonalnie)
Aby przygotować czaj, zagotuj wodę z imbirem w rondlu średniej wielkości. Dodaj 1 łyżeczkę mieszanki przypraw tea masala lub zrób własną mieszankę (str. 51). Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 10−15 minut. Przecedź przez sitko i nalej do szklanki. Mieszając, wlej mleko migdałowe i syrop klonowy oraz ewentualnie dodaj gałkę muszkatołową. Wystudź go do temperatury pokojowej lub włóż do lodówki na 1–2 godziny. Mocz daktyle w wodzie, w małej miseczce, przez 30 minut. Odsącz.
Umieść daktyle, syrop klonowy, ¼ szklanki czaju oraz ekstrakt waniliowy w blenderze lub mikserze. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Dodaj awokado, imbir, kakao w proszku, cynamon i kardamon. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dolej pozostały czaj i znowu miksuj przez chwilę. Podawaj w małych miseczkach. Możesz posypać deser ziarnami kakaowca.
Uwaga: woda po namaczaniu daktyli bardzo odżywia osoby wata i pitta. Daktyle znane są z tego, że spożywane w umiarkowanych ilościach wzmacniają wątrobę. Można je także stosować jako przysmak o właściwościach tonizujących.
wata – pitta – kapha + −
czas przygotowania: 10 minut (dodatkowo 30 min na namaczanie), porcja: 2 szklanki
Zobacz tea masala oraz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Sattwiczny pudding ryżowy
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone-wydawnictwo.pl