
Ten pyszny smakołyk doskonale nadaje się zarówno na deser, jak i lekkie, energetyczne śniadanie. Banan, awokado, daktyle, migdały, kakao – znakomity, pożywny mus przygotujesz w pięć minut. Wegański gęsty koktajl sprawdzi się także jako przekąska w trakcie lub po treningu. Polecamy na mały i większy głód.
Czas przygotowania: 5 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję musu (koktajlu).
Składniki:
1 dojrzały banan pokrojony na kawałki
1/2 dojrzałego awokado
2 daktyle bez pestek
1-2 łyżki wody (zamiast wody możesz dodać łyżkę mleka ryżowego lub migdałowego)
1 czubata łyżka surowych, mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) – opcjonalnie. Jeśli nie przepadasz za migdałami, możesz zamiast nich dodać orzechy laskowe lub orzechy nerkowca
1/2 szklanki malin lub truskawek – możesz pominąć. Zamiast owoców możesz dodać też 1 łyżkę ekologicznej konfitury
Jeśli chcesz by mus miał smak bardziej czekoladowy, dodaj 1 łyżkę surowego kakao. Wówczas koktajl będzie nieco cięższy i gęstszy i będzie zawierał dodatkową dawkę cennego magnezu.
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj przez 30 sekund lub do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzający się krem.
Podawaj w miseczkach lub pucharkach. Smacznego!
Przeczytaj także:
Jagody acai i ich odżywcza moc
Koktajl ananasowy z miętą i daktylami
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.