
Dlaczego spożycie mleka i jego przetworów jest ważne? A może w ogóle nie powinno się go spożywać? Często zadajemy sobie pytanie, czym można zastąpić mleko krowie? W temacie mleka krowiego i jego przetworów narosło wiele mitów. Jeść czy z niego zrezygnować? Działa korzystnie czy szkodzi?
Jakie właściwości mają jogurt, maślanka czy ser żółty? Pamiętaj, że opisywanymi właściwościami charakteryzuje się nabiał z produkcji ekologicznej lub domowej – żaden jogurt, maślanka czy mleko kupione w sklepie po wielokrotnym przetworzeniu i pasteryzowaniu nie dają omawianych efektów.
Produkty, które dostają się na półki sklepowe, zawierają sztuczne aromaty i cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy).
Jeśli szuka się dobrego źródła wapnia, należy sięgnąć po mleko zbożowe z dodatkiem wapni z alg morskich (choć i tak bez odpowiedniej dawki dziennej witamin D3 i K2 wapń nie wchłonie się do kości).
Zamiast jeść jogurt dla jego kultur probiotycznych, lepiej zjeść ogórka kiszonego albo kapustę kiszoną – na pewno zawierają więcej organizmów kolonizujących jelito grube. Zamiast płatków albo kakao na mleku sięgnąć po napój ryżowy, owsiany lub orkiszowy.
Najcięższy do strawienia przez organizm jest ser żółty – smaczny, ale zbyt słony i tłusty zarówno dla osób o konstytucji kapha, jak i pitta. Osoby z dominacją doszy wata również mogą sobie nie poradzić z prawidłowym strawieniem sera. Jednak maślanka jest lżejsza, słodka i kwaśna w smaku – jej regularne popijanie tonizuje jelito cienkie, uspokaja energię wata. Osoby pitta powinny spożywać maślankę delikatnie posłodzoną, a osoby kapha od czasu do czasu mogą popijać maślankę wymieszaną z wodą.
Także jogurt, jako że zawiera aktywne kultury bakterii, szczególnie pomaga, zwłaszcza przy łagodzeniu stanu zapalnego w obrębie przewodu pokarmowego, przy biegunce czy zatwardzeniach. Pomaga też odnowić florę bakteryjną w jelicie grubym. Jogurt wychładza, ale z dodatkiem przypraw lub miodu zmienia właściwości na rozgrzewające. Uspokaja energię wata, ale podnosi pittę i kaphę, dlatego rozrzedza się go i przyprawia.
Jeśli decydujemy się na picie mleka krowiego, nie spożywajmy go:
- jako zimne – samo mleko wychładza, więc nie powinno się dodatkowo powiększać tego efektu poprzez picie mleka z lodówki
- jako homogenizowane – jest praktycznie niestrawne dla organizmu
- zbyt często – mleko jest śluzo twórcze i ciężkie do strawienia, szczególnie dla dorosłych
- bez przypraw, które pozwalają je lepiej strawić i przyswoić. Kurkuma, imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa czy goździki nie tylko usprawnią trawienie, ale zredukują również tendencję mleka do podnoszenia doszy kapha.
Zobacz kurkumę mieloną w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz cukier jaggery w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu