
Polecamy pyszne, rozgrzewające i kojące mleko z dodatkiem aromatycznych przypraw i dodatków. Mleko gotowane ze świeżym imbirem, kardamonem, łyżeczką ghee – jest znakomitym napojem uspokajającym. Spożywane wieczorem - zapewnia dobry sen i relaks. W sam raz na długie, chłodne wieczory. Spróbuj.
Czas przygotowania: 10 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje napoju.
Składniki:
1 szklanka mleka krowiego lub koziego (krowie lepsze dla wata, kozie lepsze dla kapha)
1 szklanka wody
1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru
3-4 nasiona kardamonu
1/2 lub 1 łyżeczka ghee (według uznania)
Przygotowanie:
Wlej mleko i wodę do małego garnka, dodaj imbir i kardamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Od razu zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 5 minut. Nalej do kubków i dodaj ghee.
Do napoju możesz dodać odrobinę substancji słodzącej. Dla doszy pitta – najlepszy jest syrop klonowy, dla kapha i wata – miód.
Gorący napój jest znakomitym środkiem uspokajającym (zwłaszcza dla doszy wata). To jeden z wielu leczniczych napojów ajurwedyjskich, które dobrze działają na sen.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Czaj, czyli herbata po ajurwedyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.