
Ten krem, który smakuje jak ambrozja, bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami. Stanowi też doskonałą bazę do szejków i koktajli. Działa też dobroczynnie na organizm: migdały łagodzą stres i koja nerwy, a daktyle są bogatym źródłem energii, co szczególnie doceniają sportowcy.
Składniki:
1 szklanka surowych migdałów
5 szklanek wody
3 daktyle lub 3 łyżki pasty daktylowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu
Namocz migdały na noc w 3 szklankach wody. Odsącz i opłucz. Przełóż je do miksera z 2 szklankami świeżej wody. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Miksuj przez 20 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Migdałowy krem marzeń można przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce przez 3–5 dni.
Mrożony migdałowy krem marzeń
(wata + − pitta – kapha + −)
Przecedź migdałowy krem marzeń przez sitko z drobnymi oczkami, wyłożone złożoną na pół ściereczką. Następnie zamroź w zamykanym pojemniku. Podawaj z syropem z brązowego ryżu - to pyszny deser.
Pasta daktylowa
(wata – pitta – kapha + −)
4 daktyle bez pestek włóż do blendera lub miksera. Miksuj przez około 5 sekund. Jeśli daktyle są bardzo suche, dodaj ½ łyżeczki wody. Możesz również rozbić je w moździerzu. Z czterech dużych daktyli uzyskasz około ¼ szklanki pasty.
Czas przygotowania: 10 minut, porcja: 2 szklanki
Zobacz syrop daktylowy, cukier jaggery, czekolady w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Mus z czaju i czekolady
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo