Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • deser
  • dla wegan
  • migdałowy krem
krem migdałowy, ajurwedyjska kuchnia. dla wegan,
Migdałowy krem marzeń

Ten krem, który smakuje jak ambrozja, bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami. Stanowi też doskonałą bazę do szejków i koktajli. Działa też dobroczynnie na organizm: migdały łagodzą stres i koja nerwy, a daktyle są bogatym źródłem energii, co szczególnie doceniają sportowcy.

 

 

Składniki:

1 szklanka surowych migdałów

5 szklanek wody

3 daktyle lub 3 łyżki pasty daktylowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu

Namocz migdały na noc w 3 szklankach wody. Odsącz i opłucz. Przełóż je do miksera z 2 szklankami świeżej wody. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Miksuj przez 20 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Migdałowy krem marzeń można przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku w lodówce przez 3–5 dni.

Mrożony migdałowy krem marzeń

(wata + − pitta – kapha + −)

Przecedź migdałowy krem marzeń przez sitko z drobnymi oczkami, wyłożone złożoną na pół ściereczką. Następnie zamroź w zamykanym pojemniku. Podawaj z syropem z brązowego ryżu - to pyszny deser.

Pasta daktylowa

(wata – pitta – kapha + −)

4 daktyle bez pestek włóż do blendera lub miksera. Miksuj przez około 5 sekund. Jeśli daktyle są bardzo suche, dodaj ½ łyżeczki wody. Możesz również rozbić je w moździerzu. Z czterech dużych daktyli uzyskasz około ¼ szklanki pasty.

Czas przygotowania: 10 minut, porcja: 2 szklanki

 

Zobacz syrop daktylowy, cukier jaggeryczekoladyzielonysklep.com

Przeczytaj także: Mus z czaju i czekolady

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl