
Polecamy przepis na znakomity herbaciano-mleczny napój z dodatkiem mięty. Odświeża, działa orzeźwiająco i stymulująco. Z dodatkiem aromatycznych przypraw: imbiru, kardamonu, kolendry i kminu – dobrze wpłynie na nasz układ trawienny.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje napoju.
Składniki:
1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego imbiru
3 szczypty sproszkowanego imbiru
3 szczypty sproszkowanego kardamonu
1 laska cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 szklanki świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonej mięty
3−4 goździki
3 szklanki wody
1 szklanka mleka
Zagotuj wodę. Wsyp miętę i przyprawy oraz wlej mleko. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odcedź i podawaj. Smacznego!
Przeczytaj także:
Chai masala - czyli indyjska herbata z mlekiem
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.