Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegetariańskie
  • zdrowa dieta
  • ajurweda przepisy
kuchnia ajurwedyjska
Miętowy czaj

Polecamy przepis na znakomity herbaciano-mleczny napój z dodatkiem mięty. Odświeża, działa orzeźwiająco i stymulująco. Z dodatkiem aromatycznych przypraw: imbiru, kardamonu, kolendry i kminu – dobrze wpłynie na nasz układ trawienny.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje napoju.

 

Składniki:

1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego imbiru

3 szczypty sproszkowanego imbiru

3 szczypty sproszkowanego kardamonu

1 laska cynamonu

2 szczypty gałki muszkatołowej

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kminu

1/2 szklanki świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonej mięty

3−4 goździki

3 szklanki wody

1 szklanka mleka

 

Zagotuj wodę. Wsyp miętę i przyprawy oraz wlej mleko. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odcedź i podawaj. Smacznego!

 

 

Przyprawy – kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, kolendrę i kmin – znajdziesz w zielonysklep.com – sprawdź.

 

Przeczytaj także:

Czas na herbatę

Chai masala - czyli indyjska herbata z mlekiem

Ziołowe herbatki lecznicze  

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl