
Masło ghee jest wysoko cenione w leczeniu ajurwedyjskim. Uważa się je za eliksir i substancję odmładzającą. Ghee jest słodkie, chłodne, lekkie i oleiste. Łatwo go trawić, pomaga też w absorpcji innych składników odżywczych.
Masło ghee jest podstawowym składnikiem kuchni ajurwedyjskiej. Można na nim smażyć potrawy lub dodawać do gotowych dań. Ma specyficzny smak i zapach. Warto wiedzieć, że masło ghee ma właściwości lecznicze i używane jest w wielu przypadkach do leczenia różnych dolegliwości.
Z mlekiem lub bez – ghee jest wzmacniające dla wata i pitta. Kapha może go używać w niewielkich ilościach z dobrym skutkiem.
Ghee doskonale poprawia trawienie i wchłanianie pożywienia. Niekiedy odrobina zbrązowienia może dodać smaku ghee. Niektórzy nie ściągają piany z powierzchni ze względu na jej wartość medyczną, inni zaś przeciwnie.
Ghee ma inne właściwości i zastosowanie niż olejki lecznicze. Wzmacnia odżas, czyli subtelną esencję wszystkich tkanek, oraz wszelkie enzymy trawienne w ciele. Podsyca ogień trawienny w jelicie cienkim – nasila jego działanie, nie zaostrzając pitta. Podsyca ogień żywiołów, którego siedzibą jest wątroba i który kontroluje trawienie pokarmu w organizmie. Jednocześnie nie obciąża wątroby, jak inne oleje i tłuszcze, lecz wzmacnia ją.
Masło ghee jest doskonałym pokarmem dla szpiku kostnego i tkanki nerwowej, ponadto odżywia mózg. Wpływa też pozytywnie na układ rozrodczy. Zwiększa możliwości mentalne i zdolność percepcji. Dlatego jest ważną substancją wzmacniającą i odmładzającą – inaczej mówiąc, znakomitym pokarmem dla umysłu, mózgu i układu nerwowego. Ghee zaleca się szczególnie doszom wata i pitta.
W przypadku zaburzeń doszy pitta ghee przygotowuje się z gorzkimi ziołami. Podobnie można je przyrządzać w celu zwalczenia wysokiej gorączki, gdyż ghee jest na nią najlepszym lekiem. Ghee jest także doskonałe w przypadku chorób nerwów i umysłu, w tym wielu chorób typu wata.
Najważniejsze zioła przygotowywane w ghee to: ogólnie gorzkie zioła, amalaki, ashwagandha, tatarak, czosnek, jaśmin, lukrecja, granat, shatavari, triphala.
W ajurwedzie ghee było używane przez wieki jako jeden z najlepszych środków wspomagających wchłanianie lekarstw ajurwedyjskich. Chociaż ghee można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, można je też zrobić samemu – zrobienie ghee zajmuje około 30 minut i potrzebujemy do tego około 0,5 kilograma masła niesolonego i ciężki rondel.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.