Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • kosmetyki naturalne
  • masło ghee
kuchnia ajurwedyjska
Masło ghee – w kuchni i kosmetyce

Ghee, czyli sklarowane masło, jest cenionym produktem w kuchni i medycynie ajurwedyjskiej – wzmacnia organizm, ma właściwości regenerujące, poprawia trawienie. Świetnie podkręca smak potraw. Jest też znakomitym naturalnym kosmetykiem. Sprawdź jego właściwości.

 

Masło ghee w diecie

Masło ghee może być wspaniałym dodatkiem do odżywczych i tonizujących napojów.

Wypróbuj przepis na tonizujący napój, który działa relaksująco i zapewnia dobry sen. Weź jeden kubek świeżego mleka (może być sojowe, migdałowe, ryżowe), dodaj jedną łyżeczkę ghee i pół łyżeczki ulubionych ziół (na przykład kopru) – gotuj przez chwilę. Taki ciepły napój wspaniale zregeneruje organizm po ciężkim dniu i przyniesie ukojenie.

Możesz przyrządzić wzmacniający i odżywczy napój – gorące mleko z dodatkiem jednej łyżeczki ghee, imbiru i odrobiny miodu.

Pół szklanki mleka z dodatkiem szczypty kardamonu, szczypty gałki muszkatołowej oraz 1 łyżeczki ghee – to znakomity napój na poprawienie witalności i wzmocnienie energii.

Odrobina ghee dodana do potraw ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jeśli masz problem z trawieniem, przyrządzaj ciepłe, gotowane zboża (na przykład ryż lub kaszę) polane niewielką ilością stopionego ghee – taka potrawa szczególnie dobrze wpływa na doszę wata.

Pyszną potrawą, która działa stabilizująco na doszę wata, są pieczone ziemniaki polane ghee. Możesz przyrządzić naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem ghee. Masło ghee dobrze komponuje się jako dodatek do gotowanej fasoli mung oraz soczewicy.

Jeśli chcesz ustabilizować doszę pitta, zjedz na śniadanie gotowane płatki owsiane z dodatkiem ghee. Przed snem pij gorące mleko migdałowe z dodatkiem ghee i kurkumą – taki napój wspaniale relaksuje.

Ghee można dodawać do zup, które zyskają ciekawy smak i aromat. Zupa z kukurydzy, zupa jarzynowa, zupa szpinakowa czy pomidorowa – dodaj 2 łyżki ghee do potrawy, aby wzmocnić ogień trawienny. Możesz polewać stopionym ghee gotowane lub duszone warzywa.

Ghee świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak kmin, kolendra, kurkuma, gorczyca czy asafetyda. Dodawane do wypieków z powodzeniem może zastąpić zwykłe masło. Ciasto migdałowe, makowiec, deser daktylowy, domowa chałwa – dodaj do tych słodkości masło ghee, a zyskają one ciekawy, intrygujący smak.  

Ghee poprawia trawienie, a także procesy wchłaniania i przyswajania składników pokarmowych. Odżywia, poprawia pamięć, ma działanie nawilżające. W niewielkich ilościach równoważy wszystkie trzy dosze.

 

Masło ghee w kosmetyce

Olej sezamowy czy ghee to znakomite naturalne kosmetyki, które korzystnie działają na skórę. Bardzo często używa się ich w masażach ajurwedyjskich. Nie tylko nawilżają i odżywiają skórę, ale też leczą drobne skaleczenia i napięcia mięśniowe.

Ghee jest bardzo cenione w Indiach ze względu na swoje wszechstronne działanie lecznicze. Poniżej podajemy kilka przepisów na naturalne kosmetyki z dodatkiem ghee.

 

Mieszanka na bolące i krwawiące dziąsła

W medycynie ajurwedyjskiej ghee jest składnikiem leczniczej mieszanki, która korzystnie działa w przypadku paradontozy oraz problemów z dziąsłami. Oto prosty, ale skuteczny przepis na mieszankę do masażu dziąseł: 5 części sproszkowanego ałunu (wzmacnia dziąsła), 2 części soli kamiennej (ma działanie łagodzące), 3 części czarnego pieprzu (dezynfekuje), 1 część kurkumy (wzmacnia dziąsła). Dodaj trochę ghee, tak aby mieszanka miała konsystencję pasty. Wcieraj w bolące i krwawiące dziąsła.

 

Odżywczy balsam do dłoni

Jeśli masz suchą lub zniszczoną skórę na dłoniach, wypróbuj balsam, który ma działanie odżywcze. Weź 3 łyżki lanoliny, 1 łyżkę ghee, 6 łyżek oleju sezamowego, 10 kropli esencji rumiankowej. Zmieszaj wszystkie składniki. Balsam jest dość gęsty. Regeneruje i odżywia skórę dłoni.

 

Krem nawilżający i odżywczy

Możesz samodzielnie zrobić domowy kosmetyk o działaniu nawilżającym. Ghee znakomicie nadaje się jako składnik kremów do cery dojrzałej. Weź 2 łyżki żelu z aloesu, 1 łyżkę ghee, oraz 50 mililitrów wody różanej. Zmieszaj podane składniki. Nakładaj na twarz wieczorem, po myciu. Mieszanka ma działanie odżywcze.

Ghee sprawdzi się też w przypadku masażu twarzy. W przypadku suchej skóry lub jeśli dominuje u ciebie dosza wata – możesz użyć do masażu twarzy następujących składników: olej sezamowy, olej z awokado lub ghee.

 

 

Masło ghee – znakomite jako dodatek do potraw, wykorzystywane w kuchni i jako naturalny kosmetyk – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

Przeczytaj także:

Masło ghee - palce lizać!

Ziemniaczki w ziołach

Leczo z dyni

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl