
Masło klarowane ghee jest składnikiem wielu potraw indyjskich. Ma szerokie zastosowanie - znakomicie sprawdza się w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Wzmacnia system odpornościowy, poprawia trawienie. Wzbogaca smak dań. A jak smakuje? Sprawdź.
Masło ghee jest wysoko cenione w leczeniu ajurwedyjskim, ma właściwości odmładzające. Jest łatwo przyswajalne, łatwo go strawić, pomaga też w absorpcji innych składników odżywczych, czego nie mogłoby dokonać zwykłe masło.
Masło klarowane ghee jest powszechnie używane w wielu indyjskich potrawach. Można na nim smażyć, gotować, piec lub dodawać do gotowych dań. Ma specyficzny smak i zapach. Jest lekkie i delikatnie słodkie w smaku.
Warto wiedzieć, że masło ghee ma właściwości lecznicze i używane jest w wielu przypadkach do leczenia różnych dolegliwości.
Ghee doskonale poprawia trawienie i wchłanianie pożywienia. Wzmacnia system odpornościowy, odbudowuje tkanki. Jednocześnie nie obciąża wątroby, jak inne tłuszcze czy zwykłe masło, lecz wzmacnia ją. Nie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu.
Masło ghee ma właściwości odżywcze. Znakomicie nadaje się w diecie osób przemęczonych, z anemią lub tych, którym brakuje energii. Zawiera witaminy A, D, E, K, spowalnia proces starzenia się komórek. Pozytywnie wpływa na wzrok i skórę. Jest szczególnie zalecane dla dosz wata i pitta.
Masło ghee jest wolne od laktozy i kazeiny, dlatego jest alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy.
Doskonale sprawdza się w gotowaniu. Mimo że stanowi podstawę wielu dań kuchni ajurwedyjskiej, świetnie sprawdzi się również w polskich potrawach. Wzbogaca smak każdej potrawy, jest dobre do każdego posiłku. Nadaje się do deserów, które dzięki ghee nabierają subtelnego smaku.
Zobacz także:
Nabiał w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.